Priština: Rusija ide prema priznanju nezavisnosti Kosova

(naslovna fotografija: KosovaPress)

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli izjavio je u petak, 18. siječnja, kako Rusija ide prema priznanju nezavisnosti Kosova. Taj je zaključak iznio komentirajući jučerašnje izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon sastanka sa srpskim čelnikom Aleksandrom Vučićem.  

„Gledajte na to s pozitivne strane. Mi smo s Amerikom, a naš sjeverni susjed želi normalizirati odnose sa Zapadom. Putin je poslije susreta s Hashimom Tačijem izjavio to isto što i na susretu s Vučićem, tako da se Rusija kreće prema priznanju nezavisnosti Kosova. Nadam se da će Kosovo ove godine postati član UN-a“, izjavio je čelnik kosovskog parlamenta.

Veseli vjerojatno aludira na susret ruskog predsjednika Putina i kosovskog čelnika Tačija u Parizu, 11. studenog, prigodom obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata. Putin se, naime, zalaže za postizanje održivog i uzajamno prihvatljivog sporazuma između Beograda i Prištine na temelju rezolucije VS broj 1244, koja omogućuje i razmještaj srpskih policajaca i pograničnih službenika na kosovskom teritoriju, a što, kako tvrdi Putin, do sada nije ispunjeno. „Zato se mora s većim uvaženjem odnositi prema međunarodnom pravu i samo se u tom slučaju može doći do pravednog riješenja“, kazao je jučer u Beogradu ruski čelnik.

Međutim, dodali bismo, kako je problem u tome što je međunarodno pravo već odavno „kolabiralo“ i da je od njega ostalo još samo „mrtvo slovo na papiru“, ili ono, najblaže rečeno, predstavlja vrlo rastezljiv pojam, kojeg se svjetski moćnici pridržavaju samo onda kada im je to u interesu.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like