PRIZNALI NEPOSTOJANJE DOKAZA O DOPINGU RUSKIH SPORTAŠA

Nedavno su počele stizati informacije o poklanjanju osvojenih olimpijskih medalja od strane bivših vrhunskih sovjetskih  sportašica, u znak njihovog prosvjeda protiv golemog pristiska rukovodećih tijela međunarodnih sportskih organizacija na ruske sportaše, uključno i čitave sportske sektore njezine reprezentacije, pa čak i reprezentaciju u cjelosti, kroz nametanje zabrana njihovih nastupa na međunarodnim sportskim natjecanjima ili zabrani ruskog organiziranju istih, zbog afera s dopingom.

Danas je, međutim, stigla pomalo senzacionalna vijest, koja ukazuje, kako se po tom pitanju možda ipak nešto  dramatično mijenja. Naime, Svjetska anti-doping agencija (WADA) priznala je kako u izvješću komisije, pod rukovodstvom kanadskog pravnika Richarda McLarena, ne dostaje dokaza o krivnji ruskih sportaša vezanih uz navodno kršenje protudopinških pravila. Informacija o tome navedena je u otvorenom pismu čelnika Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) Christophea de Keppera, objavljenom na službenom sajtu te organizacije „Na nedavnom sastanku (21. veljače), organiziranom od strane WADA-e u Lozani (Lausanne) za međunarodne federacije i načinu njihove interpretacije podataka (iz izvješća McLarena, op. GN), WADA priznaje, kako u mnogim slučajevima ne postoji dovoljan broj  predstavljenih dokaza, da bi se primijenile sankcije (prema ruskim sportašima, op. GN.)“, navodi se u priopćenju.

U pismu de Keppera se također navodi, kako zbog nedostatka dokaza pojedine međunarodne federacije nisu mogle započeti disciplinske procedure ili su bile primorane ukidati već uvedene privremene sankcije.

Izvješće nezavisne komisije WADA-e, na čelu sa spomenutim kanadskim pravnikom, o kršenju pravila od strane ruskih sportaša, objavljeno je u dva dijela. Prvi dio, u ljeto 2016. godine, uoči Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, onemogućio je natjecanje na toj manifestaciji  kompletnoj ruskoj atletičarskoj reprezentaciji, a također je, što je s mnogih strana proglašeno nehumanim činom, zabranjeno i sudjelovanje kompletne ruske paraolimpijske reprezentacije na Paraolimpijadi, naknadno održanoj u spomenutom brazilskom gradu. Drugi dio McLarenovog izvješća objavljen je u prosincu prošle godine, nakon čega je Rusiji zabranjeno održavanje svjetskog prvenstva u bobu i sanjkanju.

 

 

0 komentara

You may also like