Problemi na vidiku? Lavrov: nikakvih turskih mirovnih snaga u Karabahu neće biti

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak, 12. studenog, kako na teritoriju Nagorno Karabaha (velikom većinom naseljenom armenskim stanovništvom) neće biti nikakvih turskih mirovnih snaga.

„Nikakvih mirovnih postrojbi Republike Turske u Nagorno Karabahu neće biti. O tome je jasno rečeno u izjavama vođa Azerbajdžana, Armenije i Rusije (prilikom potpisivanja sporazuma o prekidu rata u Nagorno Karabahu, op. GN.). Granice kretanja turskih promatrača ograničavat će se onim geografskim koordinatama, koje će biti određene za smještaj rusko-turskog nadzornog centra na teritoriju Azerbajdžana, na onom dijelu teritorija, koji nije blizu Karabahu i koji će biti dodatno usuglašen“, kazao je ruski šef diplomacije.

Lavrov je kazao kako za sada nema nikakvih naznaka oko pokušaja „miniranja“ postignutog sporazuma i da su sve strane zainteresirane za boravak ruskih mirovnih snaga u Karabahu, iako oporba u Armeniji nastoji spekulirati situacijom.

„Vidimo prosvjede koji su se sada pokrenuli u Erevanu, vidimo koliko oporba želi spekulirati na toj situaciji. Tamo su, sasvim sigurno, iskreni ljudi, kojima je, najvjerojatnije, uvreda što je u ovoj fazi sve ovako završilo“, izjavio je Lavrov. U tom je kontekstu kazao i kako su danas telefonski razgovarali ruski predsjednik Vladimir Putin i armenski premijer Nikol Pašinjan.

Bez obzira na ove riječi, bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj događaja. Naime, turska strana želi također sudjelovati sa svojim mirovnjacima zajedno s ruskim u Nagorno Karabahu, štoviše, na tome i ustraje. Međutim dogovora oko toga između Moskve i Ankare još uvijek nema. A ako je suditi prema ovome što je izjavio ruski šef diplomacije, očito je kako ga neće ni biti. Jer sporazum je, ovakav kakav je, potpisao i azerbajdžanski predsjednik, a Nagorno Karabah je službeno ipak dio azerbajdžanskog a ne turskog teritorija, pa o tome ipak ne može odlučivati Ankara. Ali pričekajmo još kako će se stvari odvijati. Za sada je ipak najvažnije da je vojni sukob zaustavljen.

Komentari

komentar





You may also like