Problemi s Pfizerovim cjepivom: u nekim njemačkim gradovima odgađaju cijepljenje

Američki medij USNews objavio je Reutersovu vijest prema kojoj se njemačka kampanja cijepljenja protiv koronavirusa u nedjelju suočila sa zastojima u nekoliko gradova nakon što su mjerači temperature pokazali da oko 1.000 doza cjepiva koje su napravili BioNTech i Pfizer možda nisu bili dovoljno ohlađeni tijekom tranzita.

“Prilikom očitavanja podataka temperature u rashladnim kontejnerima, pojavile su se sumnje u pogledu njezine usklađenosti sa zahtjevima hladnog lanca (transporta)”, navodi se u priopćenju okruga Lichtenfels na sjeveru Bavarske.

Medicinsko osoblje otkrilo je kako je temperatura u jednom kontejneru za transport cjepiva porasla za 15 Celzijevih stupnjeva, što je iznad maksimalnih 8C koje su odredili proizvođači, izjavio je glasnogovornik Lichtenfelsa. Dodao je kako njegov okrug još nije dobio savjet od BioNtecha što činiti dalje.

BioNtech je u izjavi rekao kako je odgovoran za pošiljku u 25 njemačkih distribucijskih centara te da su savezne i lokalne vlasti odgovorne za pošiljke do centara za cijepljenje i mobilnih timova za cijepljenje.

“Ovdje su se dogodile temperaturne promjene. U kontaktu smo s mnogim vlastima kako bismo pružili savjete, ali na njima je kako dalje”, rekla je glasnogovornica BioNTech-a.

U prezentaciji iz prosinca, BioNtech je objavio kako se cjepivo, nakon što se izvadi iz zamrzivača, može čuvati do pet dana na temperaturi od 2 do 8°C i do dva sata na temperaturama do 30°C, prije uporabe.





Cjepivo, koje koristi novu, takozvanu mRNA tehnologiju, mora se čuvati na ultra niskim temperaturama od oko -70 Celzijevih stupnjeva (-112°F) prije nego što se otpremi u distribucijske centre u posebno dizajniranim rashladnim kontejnerima ispunjenim suhim ledom.

Kad se izvadi iz skladišta na ultra niskim temperaturama, cjepivo se mora držati na temperaturi od 2°C do 8°C da bi ostalo valjano ​​do pet dana. Kontejneri koje je dizajnirao Pfizer opremljeni su GPS tragačima, tako da se tvrtka može nositi s potencijalnim problemima s čuvanjem cjepiva tijekom puta.

Glasnogovornik Lichtenfelsa izjavio je da je na 1000 doza utjecao temperaturni problem te da gradovi i okruzi Coburg, Kronach, Kulmbach, Hof, Bayreuth i Wunsiedel na sjeveru Bavarske čekaju odgovor BioNTecha o tome može li se cjepivo i dalje koristiti.





“Cijepljenje protiv koronavirusa ne odnosi se na to tko najbrže cijepi ili tko pravi najviše doza. Sigurnost i savjestan rad u korist stanovništva imaju najveći prioritet”, rekao je Oliver Baer, ​​lokalni voditelj u Hofu.

Europska unija pokrenula je u nedjelju masovnu akciju cijepljenja protiv COVID-19 s umirovljenicima i medicinarima u prvim redovima.

Kašnjenja u Njemačkoj bacaju izazov provođenju cijepljenja, dok regulatori razmatraju odobrenje i drugih cjepiva, uključujući ona koje su napravile Moderna i AstraZeneca, a koje je lakše prevoziti i skladištiti.

Uvođenje cjepiva Pfizer u Sjedinjenim Državama je usporeno, što dovodi u pitanje vladin cilj od 20 milijuna cijepljenja ovog mjeseca, dok su bolnice zauzete pripremama prethodno smrznutih cjepiva za uporabu i pronalaskom medicinskog osoblja, uz to vodeći računa o odgovarajućoj socijalnoj distanci.

U Njemačkoj su identične sumnje oko pravilnog čuvanja niza doza cjepiva također odgodile početak kampanje cijepljenja u južnim bavarskim okruzima Augsburg i Dillingen, ali tamo je BioNTech na kraju dao odobrenje za njihovo korištenje.

Njemačka kampanja cijepljenja službeno je počela u nedjelju cijepljenjem štićenika domova za starije osobe. Savezna vlada planira podijeliti više od 1,3 milijuna doza lokalnim zdravstvenim ustanovama do kraja ove godine i oko 700 000 tjedno počevši od siječnja.

Novi problemi s Pfizerovim cjepivom u SAD-u

Komentari

komentar

You may also like