Problemi u odnosima SAD-Afganistan: “Kabul zlouporabljuje našu pomoć“

Američki veleposlanik u Afganistanu John Bass optužio je vladu u Kabulu za zlouporabu američke pomoći, o čemu je izvijestio na svojoj twitter objavi.

SAD su podnijele značajne gubitke tijekom vojnih operacija, ali ta se pomoć uvijek adekvatno ne cijeni od strane Kabula i dovodila je do žalosnih rezultata, smatra američki diplomat.

„Afganistanska korupcija i neadekvatna uporaba vojne tehnike, sredstava i druge potpore od strane američkog naroda oskvrnjuje sjećanje na naše poginule“, navodi Bass. Pri tom nije konkretizirao na koga točno misli kada je za zlouporabu optužio „Afganistance, koji stavljaju svoje osobne ili političke interese  ispred nacionalnih i većih mogućnosti da se upravo sada postignu ciljevi, radi kojih su žrtve dali mnogi“.

Ovakva, oštra izjava američkog veleposlanika u Kabulu, odgovor je na izjavu afganistanskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Hamdullaha Mohiba, koji je izrazio sumnju u ciljeve američke nazočnosti na afganistanskom teritoriju. Sinoć, tijekom svoga govora u izvjesnom institutu, on je pozvao SAD, da kao zemlja-partner Kabulu objasni svoju strategiju u Afganistanu. Podsjetio je kako se njihovi odnosi temelje na sporazumu o strateškom partnerstvu i suradnji u sferi sigurnosti, ali i da dvije države imaju pravo na ponovo razmatranje njegovih uvjeta. Konkretno, savjetnik je pojasnio, kako je u okviru tog razmatranja moguć dogovor o postupnom povlačenju vojski iz Afganistana. Također je kazao kako je njegova zemlja „odustala od ideje privatizacije rata“ i neće dozvoliti pretvaranje žrtava i stradalih unutar svoga naroda u biznis“.

Podsjećamo: američki službeni predstavnici posljednjih dana govore o pozitivnoj dinamici u pregovorima s talibanima, koji traju već dva tjedna u katarskoj prijestolnci Dohi. Tako je u četvrtak, 14. ožujka, zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta Robert Palladino, izjavio, kako su u zadnjem krugu pregovora postignuti napretci u odnosu na dva ključna pitanja: jamstvima u borbi protiv terorista i onom o povlačenju vojski. „A kada se dogovor postigne, počet će vrijeme da talibani i pregovaračka grupa, u sastav koje će ući i predstavnici afganistanske vlade i drugi Afganistanci, počmu unutar-afganistanski dijalog s ciljem političkog riješenja sukoba i potpunog prekida vatre“, izjavio je Palladino.

Očito je kako je gore spomenuti afganistanski vladin službenik iz sigurnosne sfere upravo i aludirao na ove riječi, iz kojih, zapravo, jasno proizlazi kako vladu u Kabulu o svemu ovome Washington, zapravo, ništa niti ne pita, već će je, jednostavno, dovesti pred svršen čin tj. primorati na sjedanje za zajednički pregovarački stol s onim predstavnicima suprotnog političkog tabora u zemlji s kojima ona prije toga nije uspjevala ili nije željela otpočeti dijalog. U tim i takvim okolnostima prijeti ili opasni razlaz Kabula i Washingtona s ozbiljnim posljedicama kako za ionako loše sigurnosno stanje u zemlji tako i za opstanak te iste vlade koja je bez američke vojne pomoći osuđena na brzu propast, ili pristanak Kabula na američke pregovaračke uvijete, koji će, nedvojbeno,  rezultirati afirmacijom određenih talibanskih interesa tj. bolnim kompromisnim riješenjem i ustupcima sadašnje vlade u Kabulu. A nakon posljedičnog povlačenja američkih vojnika potpuno je jasno tko bi u stvarnosti zagospodario stanjem u toj zemlji. A to je upravo ono što Kabul sada dugoročno i sagledava i što mu se nikako ne sviđa.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like