Problemi u odnosima SAD-Afganistan: “Kabul zlouporabljuje našu pomoć“

Američki veleposlanik u Afganistanu John Bass optužio je vladu u Kabulu za zlouporabu američke pomoći, o čemu je izvijestio na svojoj twitter objavi.

SAD su podnijele značajne gubitke tijekom vojnih operacija, ali ta se pomoć uvijek adekvatno ne cijeni od strane Kabula i dovodila je do žalosnih rezultata, smatra američki diplomat.

„Afganistanska korupcija i neadekvatna uporaba vojne tehnike, sredstava i druge potpore od strane američkog naroda oskvrnjuje sjećanje na naše poginule“, navodi Bass. Pri tom nije konkretizirao na koga točno misli kada je za zlouporabu optužio „Afganistance, koji stavljaju svoje osobne ili političke interese ispred nacionalnih i većih mogućnosti da se upravo sada postignu ciljevi, radi kojih su žrtve dali mnogi“.

Ovakva, oštra izjava američkog veleposlanika u Kabulu, odgovor je na izjavu afganistanskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Hamdullaha Mohiba, koji je izrazio sumnju u ciljeve američke nazočnosti na afganistanskom teritoriju. Sinoć, tijekom svoga govora u izvjesnom institutu, on je