Problemi za britansku AstraZaneca: Peru neće njihovo, već rusko cjepivo

„Rat“ farmaceutskih kompanija za plasman svojih cjepiva protiv koronavirusa Covid-19 na tržište već je od ranije izvjestan, jer se radi o vrlo unosnom poslu s obzirom na globalnu paniku koja je zavladala s pojavom pandemije te zarazne bolesti i očekivane goleme potražnje za preventivnim i učinkovitim medicinskim preparatom koji će ju suzbiti. Međutim u toj utrci s vremenom za najbolje i najučinkovitije cjepivo itekako dolazi do problema, pri čemu bi, ipak, puno više od korporativnih interesa za golom zaradom, trebalo voditi računa o brizi za zdravlje i sigurnost ljudi koji će se tim cjepivima i cijepiti. I tu ulogu na sebe mora preuzeti država (ne dnevna politika!). U tom je smislu iznad svega najvažnije da se iz odlučivanja o ovom krajnje zbiljnom pitanju odstrani bilo kakva politika, a najviše nekakve podaničke potrebe malih država za vječitim dokazivanjima svoje političke odanosti nekom trećem, jer to se ne smije činiti na uštrb zdravlja svoga stanovništva i svoga naroda. O svemu tome najbolje svjedoči i slijedeća vijest iz Južne Amerike:

Ministarstvo zdravstva južnoameričke države Peru neće sklapati pravno-obvezujući sporazum s britansko-švedskom farmaceutskom tvrtkom AstraZeneca zbog nedostatka informacija o kliničkom testiranju njihovog cjepiva protiv Covida-19. Ta je odluka donijeta zajednički s premijerom i ministrom vanjskih poslova Perua na temelju zaključka stručne radne grupe po pitanju kupnje cjepiva protiv koronavirusa.

„Vrlo smo zabrinuti … Sve zemlje spremne su ići na određeni rizik, povezan s cjepivom, ali mi ne možemo jako riskirati“, izjavila je voditeljica stručne grupe i ministrica zdravstva Pilar Mazzetti Soler. U peruanskom Ministarstvu zdravstva ukazuju kako je početkom rujna AstraZeneca zaustavljala treću fazu testiranja cjepiva protiv koronavirusa u SAD-u zbog nuspojave – upale leđne moždine kod jednog pacijenta. Kasnije je AstraZeneca tu informaciju opovrgnula i obnovila testiranje. Međutim  sinoć je postalo izvjesno o smrti 28-godišnjeg volontera, koji je sudjelovao u istraživanju toga preparata u Brazilu.

Trenutačno je u Peruu zabilježeno 876 885 slučajeva zaraze Covidom-19, a umrlo je 33 937 osoba.

S druge strane prispjela je vijest iz Rusije, iz tamošnjeg Fonda za direktne investicije, prema kojoj će u skoro vrijeme početi isporuke ruskog cjepiva Sputnik V protiv spomenutog koronavirusa, u Argentinu i Peru. To je već ranije dogovoreno i s Meksikom, Brazilom i nizom drugih zemalja, navodi predsjednik toga fonda Kiril Dmitriev.

 
 

Komentari

komentar

You may also like