Problemi za plinovod TAP: odgađa se dostava plina Italiji na godinu dana

Foto: en.wikipedia.org

Na godinu dana odgađaju se isporuke plina Italiji kroz Transanadolijski plinovod (TAP) – do kraja 2021.g., i to neovisno o tome što je izgrađeno čak 96% od ukupne duljine plinovoda. Naime, investitor je zabrinut da će se na svom putu od Kaspijskoga mora do Europe taj plin ponovo susresti s teškoćama. Podsjećamo, kako su prve isporuke plina kroz TAP Italiji bile planirane za jesen 2020. godine.

Naime, tvrtka je zamolila i od talijanskog regulatora dobila odobrenje za odustajanje od pojedinih dogovorenih uvjeta, sukladno čemu ona sada može odgoditi isporuke plina Italiji do prosinca iduće godine. To je agenciji S&P Global Platts izjavio predsjednik za vanjske poslove tvrtke Pipelinne TAP  Vugar Veysalov. On je upozorio na neke od problema koji su izvan okvira kontrole: stroge zahtjeve regulatora po pitanju sigurnosti, zaustavljanje izgradnje zbog sudskih tužbi, posljedice pandemije koronavirusa Covid-19 i td.

Talijanski regulator ARERA priopćio je kako je glavni razlog za traženje odgode bila pandemija koronavirusa, čije je posljedice nemoguće prognozirati. Međutim, kako navodi S&P Global Platts, glasnogovornik TAP-a je krajem travnja izjavio kako karantena neće utjecati na rokove izgradnje, koji su trebali biti u listopadu 2020. godine.

Radi se o trećem poroduljenju rokova za dovršetak toga plinovoda, dugog 878 kilometara, koji se proteže od Turske do Italije kroz grčki teritorij i dio je TANAP-a tj. europskog „Južnog plinskog korodiora“, kroz koji će azerbajdžanski plin iz nalazišta Shah Deniz u Kaspijskom moru stizati u Europu. TAP bi imao kapacitet oko 15 milijardi m3 plina godišnje, a osim Italije, služio bi i za djelomičnu opskrbu Grčke i Bugarske.

Bitno je naglasiti kako je TAP u svibnju dovršio dio plinovodne trase koja ide dnom Jadranskoga mora, do talijanske obale.





„Južni plinski koridor“ europski je projekt kojim se nastoji smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu.

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like