Prodaja američkog oružja Izraelu? Demokratska stranka nesuglasna

Izrael je, od drugog svjetskog rata, država koja primila najviše američke inozemne pomoći. Prema izvješću američkog Kongresa, do 2020. SAD su poslale Izraelu “pomoć” u iznosu od 140 milijardi dolara. Riječ je uglavnom o oružju.

Ureda Bidena predložio je ranije ove godine prodaju oružja Izraelu u vrijednosti od 735 milijuna $. Riječ je o precizno navođenim projektilima (JDAM) tvrtke Boeing. Prijedlog je ušao na razmatranje u Kongres 5.5, a zastupnici su imali rok od 15 dana da ulože potencijalne kritike i žalbe.

U uobičajenim okolnostima, riječ je o standardnoj i “rutinskoj” proceduri s obzirom da Izrael desetljećima ima većinsku podršku u Republikanskoj i Demokratskoj stranci. No, ovaj put se dogodio maleni “razdor” u Demokratskoj stranci kojoj pripada i predsjednik. 

Prvo su u srijedu tri zastupnika Demokratske stranke (Alexandria Ocasio-Cortez, Mark Pocan i Rashida Tlaib) predložili rezoluciju o blokiranju prodaje oružja Izraelu, piše Reuters. Pokušaj blokade prodaje direktna je posljedica sukoba koji je trajao. Jasno je da su ova tri zastupnika kritična prema politici vrha Izraela.

No, jučer je rezoluciju o blokadi prodaje potpisao i politički “veteran” Bernie Sanders, piše The Guardian. Sanders jedva puta skoro bio predsjednički kandidat Demokratske stranke, a već godinama je glasni zagovornik prava Palestinaca.

Analitičari kažu kako su ovi pokušaji blokade izvoza oružja više simboličke naravi, jer je i dalje snažna pro-izraelska većina u obje stranke. Ipak, indikativno je da se nekritička prodaja američkog oružja propitkuje i na višim instancama unutar samih SAD-a.





 

 

Komentari

komentar





You may also like