Produbljivanje zastoja tankera u Turskoj dovodi u pitanje naftne sankcije Rusiji

Turska se pojavila kao ključni kamen spoticanja složenom međunarodnom planu da se Rusija liši ratnih prihoda od nafte dok je broj tankera koji čekaju na izlazak iz Crnog mora kroz turske tjesnace u petak nastavio rasti, piše Reuters.

Ankara je odbila ukinuti novo pravilo inspekcije osiguranja uvedeno početkom mjeseca unatoč višednevnom pritisku zapadnih dužnosnika frustriranih tom politikom. Ukupno 28 naftnih tankera stoji u redu za isplovljavanje iz tjesnaca Bospor i Dardaneli, objavila je u petak pomorska agencija Tribeca. Zemlje članice G7, Europska unija i Australija složile su se zabraniti pružateljima usluga prijevoza, kao što su osiguravatelji, da sudjeluju u izvozu ruske nafte osim ako se ne prodaje po nametnuto niskoj cijeni ili ograničenju.

Turske pomorske vlasti priopćile su da će i dalje držati izvan svojih voda naftne tankere koji nemaju odgovarajuća pisma osiguranja. Zapadna osiguravajuča društva poručila su da ne mogu dostaviti dokumente koje Turska zahtijeva jer bi ih to moglo izložiti sankcijama ako se pokaže da su tereti nafte koje pokrivaju prodani po cijenama koje premašuju gornju granicu. Turske vlasti priopćile su da u slučaju nesreće u kojoj je sudjelovalo plovilo koje krši sankcije postoji mogućnost da štetu neće pokriti međunarodni fond za izlijevanje nafte. “(Ne) dolazi u obzir da preuzmemo rizik da osiguravajuće društvo neće ispuniti svoju odgovornost za odštetu”, rečeno je, dodajući da Turska nastavlja razgovore s drugim zemljama i osiguravajućim društvima.

Dodano je da su velika većina brodova koji su čekali u blizini tjesnaca bili brodovi EU-a, s velikim dijelom nafte namijenjenim lukama EU-a – faktor koji frustrira zapadne saveznike Ankare. Zastoj brodova stvara sve veću nelagodu na tržištu nafte i tankera. Milijuni barela nafte dnevno kreću se južno iz ruskih luka kroz turske tjesnace Bospor i Dardaneli u Mediteran.

Kazahstanska nafta

Većina tankera koji čekaju na Bosporu prevozi kazahstansku naftu, a ministrica financija Janet Yellen rekla je u četvrtak da američka administracija ne vidi razloga da takve pošiljke budu podvrgnute novim procedurama Turske. Washington nije imao razloga vjerovati da je Rusija umiješana u odluku Turske da blokira tranzit brodova, dodala je.





Europska komisija priopćila je u petak da kašnjenja nisu povezana s ograničenjem cijena i Turska može nastaviti provjeravati police osiguranja na “točno isti način kao prije”. “Stoga smo u kontaktu s turskim vlastima kako bismo zatražili pojašnjenja i radimo na deblokadi situacije”, rekao je glasnogovornik za Reuters.

Turska je uravnotežila svoje dobre odnose i s Rusijom i s Ukrajinom otkako je Moskva izvršila invaziju na svog susjeda u veljači. Odigrala je ključnu ulogu u sporazumu koji su podržali Ujedinjeni narodi postignutom u srpnju da se oslobodi izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka. Međutim, odnosi između NATO saveznika, Ankare i Washingtona, povremeno su bili nesigurni, budući da je Turska prošlog mjeseca obnovila pozive Sjedinjenim Državama da prestanu podržavati snage sirijskih Kurda. Bidenova administracija uvela je u četvrtak sankcije protiv istaknutog turskog poduzetnika Sitkija Ayana i njegove mreže tvrtki, optužujući ga da je djelovao kao pomagač u prodaji nafte i pranju novca u ime iranske Revolucionarne garde.

Turska vlada ne propušta dio tankera nakon ograničenja cijena nafte; Stvara se čep ispred Bosporskog tjesnaca





Komentari

komentar

You may also like