Produbljuje se diplomatski sukob Kine i Japana: Spominju i Drugi svjetski rat

Peking je danas oštro diplomatski napao Tokio, nazivajući rezoluciju koju je usvojio japanski parlament “teškom političkom provokacijom protiv kineskog naroda”, prenosi AA.

“Takozvana Rezolucija o ljudskim pravima koju je usvojio Zastupnički dom Japana izrazito je podle prirode, jer zanemaruje činjenice i istinu, zlonamjerno ocrnjuje uvjete ljudskih prava u Kini, ozbiljno krši međunarodno pravo i osnovne norme koje uređuju međunarodne odnose te se grubo miješa u kineske unutarnje poslove”, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Japanski zastupnici u utorak su pozvali na ispitivanje navodnih kršenja ljudskih prava u Kini. “Smatramo promjene u status quo silom prijetnjom međunarodnoj zajednici”, stoji u rezoluciji koju je usvojio donji dom japanskog parlamenta. Istaknuli su probleme u provinciji Xinjiang u kojoj dominiraju Ujguri, Hong Kongu, Unutarnjoj Mongoliji i Tibetu.

“Takozvana pitanja ljudskih prava o kojoj priča japanska strana isključivo su kineska unutarnja pitanja. Uplićući se, Japan utječe na kineski suverenitet i teritorijalni integritet i ne dopuštamo neodgovorne komentare bilo kojih vanjskih sila”, rekao je Zhao. U japanskoj rezoluciji se tvrdi da pitanja ljudskih prava “nadilaze unutarnje poslove jedne zemlje i da su od interesa za cijelu međunarodnu zajednicu”.

Kineski diplomat podsjetio je Japan na njegove “nebrojene zločine tijekom agresorskog rata”, misleći na Drugi kinesko-japanski rat između 1937. i 1945. godine. “S njihovim žalosnim iskustvom u pridržavanju ljudskih prava, nemaju nikakva ovlaštenja davati bezobzirne primjedbe o uvjetima ljudskih prava u drugim zemljama”, naglasio je kineski dužnosnik.

Zakonodavci iz Japana su tražili “odgovornost Pekinga i pozvali na konstruktivno uključivanje japanske vlade”. Također su istaknuli “zabrinutost međunarodne zajednice zbog kršenja slobode vjeroispovijesti i zatvaranja u Kini”. “Ovo je teška politička provokacija protiv kineskog naroda”, rekao je Zhao, dodajući da “su neki japanski političari, potpuno zanemarivši sveukupne kinesko-japanske odnose i norme međudržavnih interakcija, uložili velike napore da sastave takozvanu rezoluciju”.





Kina se priprema za pokretanje zimskih Olimpijskih igara u Pekingu kasnije ovog tjedna, unatoč pozivu na diplomatski bojkot od strane više zapadnih zemalja, uključujući SAD, UK i Kanadu, zbog zabrinutost oko pridržavanja ljudskih prava u Kini. Peking poriče bilo kakvu nepravdu u Kini i te optužbe je nazvao “političkim virusom” koji Zapad koristi da omalovažava Kinu.

Komentari

komentar





You may also like