Prognoza: njemačko-ruski odnosi bit će složeni i u 2019. godini

Ovlašteni predstavnik njemačke vlade za kontakte s Rusijom Dirk Wiese, u intervjuu za njemački medij Saarbrücker Zeitung, izjavio je kako njemačko-ruski odnosi u 2019. godini neće biti manje složeni nego su to bili prošle godine.

Prošla je godina pokazala kako politika Kremlja „može biti nepredvidljiva“, poput slučaja s trovanjem Skripalja, sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa i „opasne igre mišićima u Azovskom moru“. Zato se treba pripremiti  i za daljnje padove u odnosima, smatra Wiese. U glavnini, u svezi s predsjedničkim izborima u Ukrajini „njemačkoj će ostati malo mogućnosti za kompromise“, kazao je Wiese, ne precizirajući što pri tom konkretno ima u vidu. On polazi od toga kako će se poslije izbora u ožujku biti moguće pokrenuti prema mirovnom procesu za riješenje sukoba na istoku Ukrajine.

Osim toga, Wiese smatra kako će rasti i neizvjesnost političkog stanja u Rusiji, koja će kočiti bilo kakve procese jer je nepoznato tko će u zemlji doći na vlast nakon 2014.g. i neće li to opet biti Vladimir Putin.

„Suglasno sadašnjem Ustavu, Putinova era završava 2024. godine. Ali ja to ne bih tvrdio s velikom dozom uvjerenja“, izjavio je njemački političar, zadužen za kontakte s Rusijom. Međutim, kazao je kako će na razini javnosti u Nijemaca i Rusa biti puno mogućnosti za suradnju u 2019. godini – npr. Peterburški dijalog u srpnju i Godina znanosti i visokog obrazovanja.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like