Program buduće češke vlade: ljudska prava, civilno društvo, revizija odnosa s Rusijom i Kinom

Nacrt programa nove vladajuće koalicije Češke, koji sada stvaraju pet liberalnih stranaka, uključuje, između ostalog, reviziju odnosa s Rusijom i Kinom, izjavio je novinarima Martin Dvořák, član radne skupine za pripremu programa buduće koalicijske vlade. 

“Na području vanjske politike, nova republička vlada slijedit će tradiciju prvog predsjednika neovisne Češke, Vaclava Havela, što znači naglasak na ljudskim pravima i civilnom društvu. Dokument u pripremi naglašava prioritet bilateralnih odnosa, prije svega, s Njemačkom; bit će objavljeno i strateško partnerstvo s Izraelom te potreba revizije odnosa s Ruskom Federacijom i NR Kinom. …”, izjavio je Martin Dvořák, jedan od mogućih kandidata za mjesto budućeg ministra vanjskih poslova Češke.

Što se tiče odnosa s Rusijom treba podsjetiti da su oni gotovo uništeni nakon proljetnog protjerivanja 18 ruskih diplomata iz Praga zbog optužbi da je Rusija sudjelovala u eksploziji privatnog skladišta streljiva u češkoj Vrbetici 2014. g., a za što još uvijek nisu pronađeni dokazi i što Rusija oštro negira. Kao protuodgovor Moskva je protjerala 20 čeških diplomata, a pod ugrozom daljnjeg poslovanja je i inače vrlo dobro pozicioniran čeki biznis u Ruskoj Federaciji. Osim toga Rusija je ubrzo nakon toga Češku stavila na svoju „crnu listu“ neprijateljskih zemalja, na kojoj se još jedino nalaze SAD. Dosadašnji češki ministar vanjskih poslova u posljednje je vrijeme u više navrata govorio o potrebi stabiliziranja češko-ruskih odnosa ali i naglasio kako će to biti dug proces i zadaća buduće vlade. Na što će se nova vlada, kada bude formirana odlučiti u odnosima s Moskvom, još nije poznato, ali, gledajući općenito na  razvoj stanja u odnosima Zapad-Rusija teško da će biti značajnijih pomaka na bolje i u odnosima između Praga i Moskve. Ništa bolje ne treba očekivati niti u odnosima Češke i Kine, barem ako je suditi prema nacrtu programa buduće koalicijske vlade.

Podsjećamo: na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Češkoj pobjednik je bila koalicija liberalnih snaga “Zajedno”, koju čine Građanska demokratska stranka (CDP), pokret TOP 09 i Kršćanski demokratski pokret. Međutim, koalicija je osvojila 27,79% glasova što joj nije dovoljno za samostalno formiranje vlade te je objavila partnerstvo s drugom liberalnom koalicijom koju čine Piratska stranka i pokret Stariji i neovisni, a ta je koalicija osvojila treće mjesto. Drugo mjesto, 27,12 posto glasova pripalo je vladajućem centrističkom pokretu ANO premijera Andreja Babiša.

Koalicija Zajedno imat će 71 zastupnika, a skupa s drugom liberalnom koalicijom ukupno 108 mandata od 200 koliko ih ima donji dom parlamenta. Babišov ANO dobit će 72 mjesta i bit će u oporbi. Babišu je, nedvojbeno, naštetila objava „Pandorinih podataka“ o posjedovanju nekretnina u Francuskoj i offshore računima, kao i navodnim zlouporabama korištenja novca iz europskih fondova, a što je objavljeno cca tjedan dana uoči parlamentarnih izbora održanih 8. i 9. listopada.

Obje koalicije složile su se oko nominacije budućeg predsjednika vlade, a radi se o Petr Fialau, čelniku Građanske demokratske stranke.





Komentari

komentar

You may also like