Proiranske milicije raketama napale američke snage u Siriji

Američke snage u Siriji 28. lipnja našle su se pod raketnom vatrom nakon prethodnih američkih zračnih napada na milicije koje podupire Iran. Nitko od američkih vojnika nije ozlijeđen, a šteta nanesena američkom uporištu na istoku Sirije još uvijek se procjenjuje, izjavio je glasnogovornik međunarodne koalicije protiv terorističke organizacije „Islamska država“ predvođene SAD-om Wayne Marotto.

“Američke snage uzvratile su vatru iz topništva”, izjavio je Marotto za američki vojni portal Task&Purpose.

U 19.44 prema lokalnom vremenu, američki kontingent u Siriji “napali su mnogi projektili“, izvijestio je Marotto, ne precizirajući gdje se napad dogodio i koliko je projektila ispaljeno.

BBC-jeva dopisnica Nafiseh Kohnaward prva je u ponedjeljak izvijestila da su milicije koje podupire Teheran otvorile vatru na američku vojnu bazu u blizini naftnog polja Al-Omar u sirijskoj regiji Deir ez-Zour. Navodno je ispaljeno osam raketa na području tog najvećeg naftnog polja u toj zemlji.

Napad je uslijedio svega dan nakon što je američka vojska pokrenula, kako je Pentagon nazvao, “obrambene zračne napade” na ciljeve u Iraku i Siriji kao odgovor na napade dronova na američke snage u regiji. Napadi su izvedeni na tri “operativna objekta i skladišta oružja – dva u Siriji i jedan u Iraku“, priopćilo je američko Ministarstvo obrane, a prenosi medij Eadaily. Također je navedeno da su ove objekte koristile dvije organizacije koje podupire Iran – Kataib Hezbollah i Kataib Sayyid al-Shuhada.

“Sjedinjene Države poduzele su potrebne, prikladne i namjerne radnje kako bi ograničile rizik od eskalacije, ali i poslale jasan i nedvosmislen signal zadržavanja”, izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby nedugo nakon zračnih napada.
Iračke narodne mobilizacijske snage Hashd al-Shaabi koje podupire Iran, osnovane 2014. godine za borbu protiv „Islamske države“ u Iraku priznale su gubitke u svojim redovima kao rezultat američkih zračnih napada u Iraku i Siriji. Hashd al-Shaabi istaknuo je da su neprijateljske akcije dovele do “mučeništva skupine herojskih boraca” u blizini iračko-sirijske granice. Istodobno, ta pretežno šijitska milicija  nije navela broj umrlih “mučenika”, ali je obećala osvetu.

Irak je osudio zračne napade Sjedinjenih Država duž njegove granice sa Sirijom ali i podsjetio Washington na tekuće bilateralne pregovore a Bagdadom o povlačenju američkih snaga iz zemlje.

Komentari

komentar

You may also like