Proizvođač Bayraktara tvrdi da je nakon zbivanja u Ukrajini ‘cijeli svijet kupac’

Ukrajinsko uništavanje ruskih topničkih sustava i oklopnih vozila turskim zračnim bespilotnim letjelicama Bayraktar TB2 učinilo je “cijeli svijet kupcem’, smatra njegov projektant, izvještava Anadolu Agency.

Selcuk Bayraktar, koji sa svojim bratom Halukom vodi istanbulsku tvrtku Baykar, rekao je da su dronovi pokazali kako tehnologija revolucionizira moderno ratovanje. “Bayraktar TB2 radi ono što je trebao činiti – uklanja neke od najnaprednijih protuzračnih sustava i naprednih topničkih sustava i oklopnih vozila”, rekao je Reutersu u izjavi pored novog drona ‘Akinci’ na izložbi u Bakuu. “Cijeli je svijet kupac.”

Foto: Akinci (Wikimedia Commons)

Barem na neko vrijeme, TB2, koji ima raspon krila od 12 metara i može se vinuti do 7600 metara prije nego što krene uništavati tenkove i topništvo laserski navođenim oklopnim bombama, pomogao je potkopati golemu vojnu nadmoć Rusije. Dron je toliko poznat da je postao predmetom domoljubne hit pjesme u Ukrajini koja je ismijavala ruske trupe, s refrenom “Bayraktar, Bayraktar“. Osim satire, dron Bayraktar privukao je pozornost ruskog predsjednika Vladimira Putina, a ministarstvo obrane spomenulo ga je najmanje 45 puta u javnosti od početka rata 24. veljače.

Baykar, kojeg je 1980-ih osnovao Bayraktarov otac, Ozdemir Bayraktar, počeo se fokusirati na bespilotne letjelice 2005. dok je Turska nastojala ojačati svoju lokalnu obrambenu industriju. TB2 je bio takav čimbenik u sukobima u Siriji, Iraku, Libiji i Nagorno-Karabahu kao i Ukrajini da sada predvodi turski globalni izvoz obrane. Predsjednik Tayyip Erdogan kaže da je znatno porasla međunarodna potražnja za TB2 i novim modelom ‘Akinci’. Bayraktar, koji je oženjen Erdoganovom kćeri, rekao je da Baykar može proizvesti 200 dronova TB2 godišnje.

Borbeni avioni i taksi

Bayraktar je dodao da je ponosan što su bespilotne letjelice korištene u Nagorno-Karabahu, etničkoj armenskoj enklavi turskog saveznika Azerbajdžana gdje su snage Bakua ponovno zauzele dijelove teritorija 2020. godine, te u Ukrajini. “To je ilegalna invazija pa TB2 pomaže časnom narodu Ukrajine u obrani svoje zemlje”, rekao je. “Ilegalna okupacija Karabaha bila je poput srčane rane od naše mladosti. I kao inženjeri koji razvijaju tehnologiju, čast je pomoći našoj braći i sestrama ovdje da povrate svoju zemlju.”





Rusija je prije dva tjedna reklamirala novu generaciju laserskog oružja uključujući mobilni sustav za koji je Moskva rekla da bi mogao zaslijepiti satelite u orbiti i uništiti dronove. No, Bayraktar, koji je rođen u Istanbulu i studirao na Sveučilištu Pennsylvania i Massachusetts Institute of Technology, rekao je da takvo oružje nije učinkovito protiv TB2. “Njihov je domet ograničen pa ako je vaš domet osjetila i streljiva duži, neće biti učinkoviti”, rekao je.

Baykar radi na ‘TB3’, koji ima preklopna krila i može poletjeti ili sletjeti na nosače zrakoplova na kratkim stazama, te borbenu bespilotnu letjelicu pod nazivom ‘MUIS’ ili ‘Kizilelma’. “Inshallah, prvi let Kizilelme bit će sljedeće godine, a TB3 ili do kraja ove ili početkom sljedeće godine”, rekao je Bayraktar. “Ako pogledate dulje vremensko razdoblje, radimo na taksi bespilotnim letjelicama – za to moramo razviti tehnologiju autonomije više razine – koja je u osnovi umjetna inteligencija – ali će revolucionirati način na koji će se ljudi prevoziti u gradovima.”

Foto: Kizilelma (lijevo na slici/Wikimedia Commons)

Ruska invazija ubila je tisuće ljudi, raselila milijune i izazvala strah od izravnog sukoba između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Putin tvrdi da je Washington koristio Ukrajinu kako bi zaprijetio Rusiji proširenjem NATO-a, a da je Moskva morala od progona braniti ljude koji govore ruski. Ukrajina i njezini zapadni saveznici to odbacuju kao neutemeljene izgovore za invaziju na suverenu zemlju.





Komentari

komentar

You may also like