Proizvodna aktivnost u Njemačkoj na najnižoj razini u 27 mjeseci

Njemačka proizvodna aktivnost pala je na najnižu razinu u 27 mjeseci jer je njezin indeks menadžera nabave (PMI – indikator ekonomske aktivnosti, mjeri se u rangu 0-100 op.a.) u rujnu iznosio 48,3, prema preliminarnim podacima američke tvrtke za financijske usluge S&P Global objavljenim u petak, prenosi Anadolu.

U odnosu na 49,1 u kolovozu, njemački proizvodni PMI u rujnu je bio ispod praga od 50 treći mjesec zaredom. Proizvodnja se smanjila četvrti mjesec zaredom, ali najsporije od lipnja zbog nekih izvješća o poboljšanoj opskrbi sirovinama. Pad poslovne aktivnosti u Njemačkoj također se produbio u rujnu, a kompozitni PMI skliznuo je na najnižu razinu od svibnja 2020. na 45,9, što je pad s 46,9 u kolovozu, pokazala je prva procjena.

“Produbljivanje pada poslovne aktivnosti u rujnu predvodio je uslužni sektor, u kojem je potražnja naglo oslabila jer kupci odustaju od potrošnje zbog stezanja proračuna i povećane neizvjesnosti oko budućnosti”, rekao je Phil Smith, pomoćni direktor ekonomije u S&P Global.

Njemački PMI indeks aktivnosti u uslugama pao je u rujnu na najnižu razinu u 28 mjeseci na 45,4, u odnosu na 47,7 prije mjesec dana.

Medij: Europa se užurbano priprema za nadolazeću energetsku krizu





 

Komentari

komentar





You may also like