Projekt “Francuska 2030”: Trideset milijardi eura za održivu energetsku tranziciju

Francuska želi biti lider u tzv. “zelenom vodiku” do 2030. godine i izgraditi nove, manje nuklearne reaktore u sklopu investicijskog plana od 30 milijardi eura ciljem poticanja industrijskih inovacija, rekao je danas predsjednik Emmanuel Macron, a prenosi Reuters.

Govoreći šest mjeseci prije predsjedničkih izbora, Macron je rekao da će njegov dugoročni plan, nazvan “Francuska 2030”, osigurati zemlji masovnu dekarbonizaciju industrije. “Moramo voditi bitku za inovacije i industrijalizaciju u isto vrijeme”, rekao je skupini poduzetnika, dodajući: “Trebamo zemlju koja proizvodi više.”

Macron je rekao da će projektom dati ključnu ulogu malim i agilnim poduzetnicima u izgradnji industrijske budućnosti Francuske uz već postojeće industrijske divove. Ukazujući na stanje kada je nedostajalo  maski za lice kad je izbila pandemija, Macron je rekao da je kriza s jedne strane pokazala stvarnu ranjivost i manjak domaće proizvodnje.

“Moramo obnoviti okvir za produktivnu neovisnost Francuske i Europe”, rekao je. Francuska namjerava izgraditi prvi niskougljični avion do 2030. godine, a također i veliki broj električnih vozila. Novih  30 milijardi eura dolazi uz plan oporavka nakon 100 milijardi eura koje su najavljene prošle godine kako bi pomogao Francuskoj da se izbori s pandemijom. Velik dio i od tih 100 milijardi je na kraju uložen za promicanje zelenije energetske politike.

Komentari

komentar
You may also like