Projekt Polar Ekspres: Rusija polaže podmorski optički kabel kroz Arktik

Rusija je počela polagati prvi dio trase od 12,650 km dugog kabela od optičkih vlakana koji će povezivati krajnji sjeverozapad i sjeveroistok Rusije. Kabel će ići ispod morskog dna i uz sjevernu obalu Rusije, od naselja Teriberka u Barentsovom moru do Vladivostoka. Kroz njega će moć prolaziti 100 terabita podataka po sekundi, prenosi Arctic Today.

Projekt “Polar Ekspres” će u potpunosti financirati država nakon što je iz natječaja ispala jedna privatna tvrtka i trebao bi biti gotov do 2026. Kabel će biti zakopan metar i pol ispod morske površine i obložen čvrstim zaštitnim slojem. U izgradnji će sudjelovati flotila od 9 brodova, uključujući dva specijalizirana plovila baš za polaganje kablova.

Ideja iza projekta je komunikacijski povezati sjever Rusije. Osim bržeg interneta za građane, kabel bi mogao doprinijeti informatizaciji transportne industrije u području, ali i drugim industrijama. Kabel će biti baza za digitalizaciju infrastrukture Arktika i bolju komunikaciju u lukama Sjevernog morskog puta, brodske trase koja će, otapanjem arktičkog leda, biti sve protočnija. Akrtik svakako postaje sve bitnije geostrateško područje kako se otapa sve više leda i pronalazi sve više zaliha fosilnih izvora energije, a brži prijenos podataka na tom području svakako neće odmoći Rusiji.

Komentari

komentar

You may also like