Projektil Neptun opet precizan? Izvori iz Ukrajine tvrde da je pogođena moderna ruska fregata

Prema novinskoj agenciji UNIAN, pozivajući se na vladinu objavu na stranicama Dumska. Pišu da je ruski ratni brod koji je djelovao u Crnom moru pogođen i zapaljen od strane ukrajinske krstareće rakete.

Ukrajinski mediji objavili su da je ruski ratni brod, koji se nalazi u blizini Zmijskog otoka blizu ušća Dunava, pogođen protubrodskim projektilom Neptun. U priopćenju se također se navodi da je ukrajinski protubrodski projektil Neptun pogodio brod i da je “veliki broj” ruskih zrakoplova kružio iznad njih.

Britanski The Independent je, pozivajući se na ukrajinske izvore, objavio kako je bord Admiral Makarov pogođen i da gori. Riječ je o fregati klase Admiral Grigorovič koja je dio ruske crnomorske flote od 2017. Također, zastupnik ukrajinskog parlamenta Oleksij Hončarenko je napisaona Telegramu kako je pogođen upravo Admiral Makarov, brod za koje se zna da je djelovalo u zapadnom Crnom moru više od mjesec dana.

Na javno dostupnom pratitelju pomorskog prometa vidljivo je da ruski spasilački brod SPK-46150 plovi prema lokaciji. Na stranici za praćenje zrakoplovnog prometa prikazana je izviđačka bespilotna letjelica američkog ratnog zrakoplovstva Global Hawk dugog dometa kako leta iznad lokacije danas.

Još nema potvrde o napadu iz Oružanih snaga Ukrajine (UAF) ili Ruske Federacije (RF). Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je te izvještaje, rekavši novinarima da “nemamo takve informacije” o prijavljenom napadu, javljaju RIA Novosti.

Ovu informaciju američki umirovljeni general i CNN-ov vojni analitičar Mark Philip Hertling komentirao je riječima: “Radujemo se što ćemo čuti više…Nakon dramatičnog potonuća raketne krstarice “Moskva”, ruska Crnomorska flota ostala je na samo tri glavna površinska borbena aduta, a najbolji i najvažniji od njih je upravo raketna fregata Admiral Makarov”. Upravo ta činjenica, ocjenjuje drugi vojni analitičar za Forbes, čini 125-metarskog Admirala Makarova najvrijednijom metom za ukrajinske raketne napade. Svjesni su toga i Rusi pa su brod držali podalje ukrajinske obale.
Najveći ratni brod i nekada zapovjedni brod ruske Crnomorske flote, krstarica Moskva, potopljen je u blizini ove lokacije 14. travnja, nakon što su ga pogodile dvije ukrajinske protubrodske rakete iste vrste.

Komentari

komentar

You may also like