Promjena procedure u izboru predsjednika Europske komisije

Čelno mjesto Europske komisije najmoćnija je politička dužnost unutar struktura Europske unije. I zato se odabir osobe koja će u tu fotelju zasjesti uvijek prati s posebnom pozornošću. A ovoga će puta, nakon prošlotjednih izbora za Europski parlament, to biti praćeno još i više, ne samo zbog izbornih rezultata i gubitka dosadašnje većine dviju glavnih političkih grupacija – pučana i socijalista (koji su se do sada međusobno lako dogovarali o podjeli ključnih  pozicija), već i zbog usvojenih novih proceduralnih pravila oko izbora čelne osobe EK.

Vođe Europske unije sinoć nisu razmatrali imena kandidata za dužnost predsjednika Europske komisije, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon neformalnog summita u Bruxellesu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je kako će kandidature za ključne dužnosti unutar struktura EU biti predložene na summitu u lipnju. Prema riječima Donalda Tuska te se odluke mogu otegnutu jer Bruxelles očekuju ozbiljne promjene. U svakom slučaju, Tusk je kazao, kako, sukladno odlukama EU iz veljače prošle godine, automatizma u izboru predsjednika Europske komisije više nema i da dokumenti jasno govore kako njega predlaže Europsko vijeće, a izabire Europski parlament. Njega moraju potvrditi obje institucije: kvalificiranom većinom u Vijeću i većinom u Europarlamentu, kazao je Tusk.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like