Pronađeni ogromni prapovijesni crteži usred Amazonske prašume

Istraživači su usred Amazonske prašume otkrili tisuće prapovijesnih crteža starih do 12.500 godina, objavio je britanski Guardian.

Arheolozi su pronađenu stijensku umjetnost prozvali “Drevnom Sikstinskom kapelom”. Na stijeni koja se prostire na gotovo 13 kilometara u Kolumbiji pronađeno je tisuće crteža životinja i ljudi.

Guardian piše kako su arheolozi datirali crteže uvelike prema prikazima izumrlih životinja, poput mastodonta, prapovijesnog srodnika slona koji ne postoji u Južnoj Americi najmanje 12 tisuća godina.

Arheolozi su otkrili “Drevnu Sikstinsku kapelu” prošle godine, ali to nije obznanjeno, već će biti predstavljeno u prosincu, kada počinje emitiranje serije Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon na britanskom Channel 4.

Arheološko istraživanje proveo je britansko-kolumbijski tim koji je financiralo Europsko istraživačko vijeće. Vođa tima je profesor arheologije na Sveučilištu Exeter Jose Iriarte, stručnjak za područje Amazone i pretkolumbovsku Južnu Ameriku.





Istraživači su pješačili četiri sata zabačenim područjima prije no što su otkrili crteže, a pritom su morali izbjegavati kajmane i razne smrtonosne zmije te su prolazili kroz teritorij pod kontrolom ljevičarske terorističke skupine FARC koja se bori protiv kolumbijske vlade.

Komentari

komentar





You may also like