Propala pomirba: eskaliraju američko-kineski odnosi

Samo dan nakon što je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin izjavio kako će kineske vlasti izbjeći sukob s administracijom novog američkog predsjednika Joea Bidena, i da planiraju razviti bilateralne odnose s Washingtonom uklanjajući postojeće razlike, došlo je do naglog obrata.

U subotu, 6. veljače, tijekom telefonskog razgovora s američkim državnim tajnikom Anthony Blinkenom, Yang Jiechi, član Politbiroa Središnjeg komiteta Komunističke partije Kine i šef Ureda Povjerenstva za vanjske poslove Središnjeg odbora KP Kine, izjavio je kako kinesko vodstvo neće zanemariti američka zadiranja u miješanje u unutarnje stvari Kine i da će poduzeti mjere za zaštitu suvereniteta i sigurnosti svoje zemlje.

“Washington se mora pridržavati načela” jedne Kine “i sporazuma postignutih između naših zemalja”, citira Jiechijeve riječi službena web stranica kineskog Ministarstva vanjskih poslova. “Sva pitanja vezana uz Hong Kong, Xinjiang i Tibet vezana su uz unutarnju politiku NR Kine i nitko se na svijetu nema pravo u njih miješati.” Peking također neće tolerirati “pokušaje klevetanja Kine”.

“Nastavit ćemo čvrsto braniti državni suverenitet i sigurnost naše zemlje, interese o kojima ovisi njezin razvoj.” Yang Jiechi je također savjetovao Blinkenu da ne zaboravi da je otok Tajvan neodvojivi dio NR Kine.

“Inzistiramo na tome da Sjedinjene Države isprave pogreške koje su nedavno počinjene”, dodao je kineski čelnik.

Prije toga Blinken je u istom razgovoru pokušao uručiti ultimatume. Konkretno, kazao je da će Sjedinjene Države surađivati ​​sa svojim saveznicima kako bi “držale Kinu odgovornom za poteze koji prijete stabilnosti u indo-pacifičkoj regiji, uključujući Tajvanski tjesnac, i za podrivanje pravila međunarodnog sustava”. Kazao je kako će Sjedinjene Države nastaviti “braniti ljudska prava i demokratske vrijednosti, uključujući i u Xinjiangu, Tibetu i Hong Kongu”. Također je pozvao Kinu da se pridruži međunarodnoj zajednici u osudi vojnog puča u Mjanmaru.





Komentari

komentar

You may also like