" /> Propali američko-kineski trgovinski pregovori u Washingtonu | Geopolitika News

Propali američko-kineski trgovinski pregovori u Washingtonu

Američko-kineski trgovinski pregovori, održani 22. i 23. kolovoza u Washingtonu – propali su.

Neovisno o velikoj skepsi uoči tog sastanka, pojedini analitičari nisu gubili nadu, smatrajući kako se Kina i SAD mogu dogovoriti i konačno završiti započeti „trgovinski rat“.

Pa iako je kinesko Ministarstvo trgovine taj sastanak nazvalo „otvorenim“ i „produktivnim“, Bijela kuća bila je puno suzdržanija u svojim ocjenama, nazvavši susret „razmjenom mišljenja“. Izvori agencije Bloomberg navode kako dvije strane nisu uspjele postići makar i bilo kakav osjetniji napredak.

Podsjećamo: Kina je uvela carine na 279 američkih proizvoda, između ostalog i na naftu i kemijske proizvode, u vrijednosti od 50 milijardi dolara. Peking prijeti i dodatnim carinama u iznosu od 60 milijardi dolara. S druge strane, SAD je također uveo carine na kineske robe u iznosu od 50 milijardi dolara, ali najavljuje i skoro uvođenje novih za dodatnih 200 milijardi dolara. Predsjednik Trump spominje čak i carine na iznos od 500 milijardi dolara, koliko je, zapravo, iznosio cjelokupni kineski izvoz u SAD 2017. godine.

Izvor u Bloombergu tvrdi kako je Kina namjerno sabotirala pregovore, ne predlažući bilo kakva konkretna riješenja, jer računa na poraz Republikanske stranke na izborima (6. studenog) i posljedični Trumpov impeachment, ili barem smanjenje njegovih ovlasti.

„Kinezi su predlagali zamjetno povećanje uvoza američkih sirovina, uključno i nafte i ukapljenog plina, ali su odbili bilo kakve kompromise po ključnim točkama Donalda Trumpa“, navodi Bloomberg.

Prethodno je u intervjuu za Reuters, Donald Trump izjavio kako ne očekuje važnije rezultate od nove runde pregovora između SAD-a i Kine, ali i dodao, kako nije postavio vremenski okvir u kojem se eventualni dogovor o trgovini mora postići. „Ja sam kao i oni: imam daleki horizont“, kazao je američki čelnik.

Trenutačno možemo zaključiti slijedeće: SAD prvi vuče poteze kojima zaoštrava trgovinske odnose s Kinom (prije svega uvođenjem sankcija), svojim najvećim gospodarskim partnerom ali i zemljom s kojom ima najveći i golemi trgovinski deficit. Međutim Kina uvijek odgovara na identičan način što se tiče ukupne vrijednosti ocarinjenih roba. Naravno, svaka strana pritom bira one robe kojima može najviše naškoditi onoj suprotnoj, a da istodobno sama trpi što manje štete. Međutim takva „igra“ dugoročno će iscrpiti mogućnost odabira po sebe „manjih šteta“ i, ukoliko se u međuvremenu ne postigne dogovor, neminovno će dovesti do golemih i nepredvidljivih šteta po obje strane, na koje neće ostati imun niti preostali svijet. Krajnji rezultat i posljedice američko-kineskog „trgovinskog rata“ potpuno su nepredvidljivi. Zato to i jest vrlo rizična „igra“ američke administracije, na što upozoravaju brojni svjetski analitičari, uključno i oni iz samog SAD-a.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like