Propali pregovori afganistanske vlade i talibana u Dohi

Unatoč navodima obje zaraćene strane u Afganistanu o želji za pomirbom, čini se da ona ipak nije na vidiku. Naime, vlada u Kabulu i predstavnici talibana dva su dana (subota i nedjelja) razgovarali o uvjetima prekida vatre u Dohi, glavnom gradu zaljevske države Katar.

Novi napor za uspostavom mira došao je uoči velikog muslimanskog blagdana Kurban-bajrama. Naime, jedna od zajedničkih vrijednosti obje strane je upravo muslimanska vjeroispovijest.

Iako su neki mediji prenijeli da je mir dogovoren, a u zajedničkoj izjavi piše: “Obje strane su shvatile potrebu za dogovorom koji će zadovoljiti interese svih žena i muškaraca u Afganistanu pod svjetlom islamskih principa”, čitajući izjavu dalje jasno je da su se možda složili samo oko toga da trebaju nastaviti pregovarati. “Odlučni smo nastaviti pregovore na visokoj razini i nastaviti održavati ovakve sastanke”, prenosi AA.

Najveći zagovornik postizanja mira putem pregovora unutar Afganistana su SAD. Kini i Rusiji također odgovara stabilnost u regiji, ali “pat pozicija” u kojoj dvije strane samo koegzistiraju neko vrijeme u miru nije stvarna stabilnost.

Nekoliko minuta nakon donekle pomirbene zajedničke objave, glasnogovornik talibana Mohammed Naeem kategorički je odbio da je dogovoren ikakav prekid vatre ili puštanje zatvorenika. Prekid vatre više bi odgovarao afganistanskoj strani koja naglo gubi teritorij, dok su puštanje zatvorenika zahtijevali talibani. Prema nekim procjenama, oko 7000 talibanskih boraca je zatvorenu u afganistanskim zatvorima. Vlada u Kabulu je odbila pustiti zatvorenika zbog straha da će oni uzeti puške i nastaviti s borbama. Nešto slično tome se već događalo prilikom prošlih oslobođenja talibanskih boraca, piše AA. Puštanje zatvorenika bio je zahtjev talibana oko kojeg se nije složila delegacija iz Kabula.

 





Komentari

komentar

You may also like