Propali pregovori prosvjednika i kolumbijske vlade

Prosvjedi u Kolumbiji se nastavljaju nakon što jučerašnji pregovori nisu urodili dogovorom, javlja AP. Idući veći protest najavljen je za srijedu, piše Colombia Reports.

Na jučerašnjem sastanku sreli su se predsjednik Ivan Duque zajedno s vladom, predstavnici UN-a, katolička crkva  te predstavnici sindikata i studenata koji organiziraju proteste, piše Reuters. I jedna i druga strana optužuju drugu za nemogućnost dijaloga. Dok glasnogovornici vlade tvrde da su prosvjednici “eksploatirali” sastanak, jedan od vođa sindikata Francisco Maltes tvrdi da Duque “uopće ne razumije što se događa”.  Sastanak je, prema navodima svjedoka, krenuo “nizbrdo” u samom početku zbog nevoljkosti predsjednika da prizna prekomjernu upotrebu sile.

Prisjetimo se da su prosvjedi započeli prije dva tjedna zbog nezadovoljstva novim porezima i poskupljenjima. Predsjednik angažirao preko 47 tisuća pripadnika policije i vojske u obuzdavanju prosvjeda u skoro svim većim gradovima. Takva odluka rezultirala je još nasilnijim protestima. Ranjeno je preko 1500 ljudi, što prosvjednika, što policije. Ubijeno je, prema Humans Right Watch-u, 38 ljudi.

Komentari

komentar

You may also like