Propali pregovori: Trump traži uvođenje carina na čitav kineski izvoz, što znači totalni trgovinski rat!

Nakon što je sinoć američki predsjednik Donald Trump najavio mogućnost povlačenja u petak donešene odluke o povećanju carina na uvoz kineskih proizvoda s 10 na 25% u vrijednosti od 200 milijardi dolara, kazavši, kako se pregovori dviju delegacija o trgovinskom sporazumu  odvijaju konstruktivno, uslijedio je novi šok. Pregovori su jučer prekinuti bez ikakvog napretka, te je američki čelnik, očito nervozan takvim razvojem događaja, u kojem njegovi političko-ekonomski pritisci na Peking nisu doveli do „omekšavanja“ kineskih stavova, povukao novi i najveći potez takvoga karaktera kojeg uopće može povući.

On je, rano jutros po srednjoeuropskom vremenu, dao nalog trgovinskom predstavniku Robertu Lihgthizeru za početak procesa povišenja carina na sav preostali kineski izvozni asortiman u SAD, tj. carine će biti povišene za još dodatnih 300 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda (info: Reuters).

Podsjećamo: u petak, 10. svibnja, prekinuti su trgovinski pregovori između SAD-a i Kine, bez ikakvog vidljivog napretka prema smijeru konačnog sklapanja trgovinskog sporazuma, koji bi zadovoljavao obje strane. O tome, hoće li se i ako hoće (a vjerojatno hoće) kada nastaviti pregovori još nije službeno priopćeno.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like