Propalo discipliniranje Ankare? Turska ne namjerava Ukrajini isporučiti ruski S-400?

Turska ne raspravlja o napuštanju sustava S-400 (isporučenih toj zemlji od strane Rusije) pod pritiskom SAD-a ili NATO saveza, izjavio je za ruski medij Izvestije načelnik turskog resora obrambene industrije Ismail Demir.

“Ovo za nas nije predmet rasprave. O ovom pitanju smo razgovarali u prošlosti, a sada samo nastavljamo (suradnju s Ruskom Federacijom). O odbijanju toga se čak niti ne razgovara”, naglasio je turski državni službenik blizak predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Kazao je kako je “Turska sposobna sama odrediti svoju politiku i put, tako je uvijek bilo”.

“Turski stav je osigurati mir. U trenutačnoj situaciji mi, naši čelnici, činimo sve što je moguće da zaustavimo krvoproliće i sukob (u Ukrajini)”, naglasio je Ismail Demir.

U prosincu 2021., glasnogovornik ruskog predsjednika Rusije Dmitrij Peskov kazao je da Ruska Federacija namjerava Turskoj isporučiti i drugu seriju suvremenih protuzračnih sustava S-400 Triumf, ali pri tom nije najavio rok isporuke.

Britanska agencija Reuters je 19. ožujka izvijestila da Sjedinjene Države neformalno razgovaraju s Turskom o mogućnosti prijenosa njihovih sustava S-400 u Ukrajinu kako bi joj “pomogli u borbi protiv ruskih vojnika”. Kao odgovor, Washington bi povukao sankcije turskoj obrambenoj industriji.





Jučer smo objavili kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošlog tjedna od Izraela zatražio isporuku njegovog proturaketnog sustava kratkog dometa nazvanog „Željezna kupola“ s obzirom na potpunu dominaciju ruskih zračnih snaga u ukrajinskom zračnom prostoru. Međutim Izrael ih ne želi  izručiti, vjerojatno iz razloga što želi, usprkos snažnoj osudi ruske vojne intervencije, očuvati i partnerske odnose s Rusijom na onoj razini koliko će to biti moguće uslijed snažnih zapadnih proturuskih sankcija i pritisaka koje Washington s njima u vezi vrše na Jeruzalem. Jeruzalemu bi više odgovarala uloga posrednika između Moskve i Kijeva s ciljem pronalaska diplomatskog rješenja i zaustavljanja rata.

U kontekstu ove vijesti podsjećamo i na nedavni tekst američkog medija The Wall Street Journal – WSJ, u kojoj se navodi kako bi Turska, ako Ukrajini isporuči od Rusije dobivene suvremene sustave protuzračne obrane  S-400, zauzvrat mogla biti vraćena u program proizvodnje i isporuka američkih najsuvremenijih zrakoplova 5. generacije F-35.

WSJ se poziva na prijedlog Paula Kolbea, bivšeg djelatnika CIA-e, koji je kazao slijedeće: “Što kažete na trostruku igru? SAD pomaže Turskoj da pošalje svoj S-400 u Ukrajinu, F-35 se šalju u Tursku, tako da je ovo sukob između SAD-a i Turske protiv Rusije. To pomaže obnoviti vezu (između SAD-a i Turske, op. GN.).“ 





Prema pisanju turskog medija Haber7com, predsjednik Erdoğan je u više navrata izjavio da ne želi izgubiti obje zemlje (Rusiju i Ukrajinu) i da mu je cilj posredovati između Putina i Zelenskog s ciljem da se rat završi diplomatskim putom.

Zelenski traži pomoć: Može li Turska Ukrajini dati ruske PZO S-400 u zamjenu za američke avione F-35?

 

Komentari

komentar

You may also like