Propao američko-kineski sporazum: Trump povisuje carine!

Od početka tzv. trgovinskog primirja 1. prosinca 2018. godine, proglašeng između Donalda Trumpa i Xi Jinpinga na summitu G20 u Argentini, američki je čelnik u dva navrata odgađao povećanje carina na kineske proizvode u iznosu od 200 milijardi dolara s 10 na 20%.

Američki predsjednik Donald Trump izgubio je strpljenje i živce: obećao je već krajem ovoga tjedna povisiti carine na uvoz kineskih proizvoda. Radi li se o njegovom  novom pritisku na kinesku stranu u samom pregovaračkom finišu, ili o konačnom krahu pregovora između dvaju najvećih gospodarstava svijeta?

Trump je, naime, izjavio kako će povisiti carine na gore spoemnute iznose. Štoviše, zaprijetio je uvođenjem i 25%-tnih carina na dodatne proizvode iz Kine vrijedne 325 milijardi dolara u bliže vrijeme.

Treba podsjetiti kako su od početka godine Trump i njegova pregovaračka elita gotovo svakodnevno govorili o uspješnom tijeku pregovaračkog procesa s Kinom, ali ovo najnovija Trumpova izjava svjedoči kako to nije baš bilo tako. O tome smo i mi na portalu Geopolitika News upozoravali, tvrdeći kako je Peking „tvrd orah“ i da ima dovoljno pregovaračkih „aseva u rukavu“  (vidi poveznicu ispod teksta).

Upravo se za ovaj tjedan očekivalo da će američko-kineski trgovinski pregovori ući u svoj završni stadij i da će biti konačno završeni. Zato analitičari ne isključuju mogućnost da Trumpove riječi predstavljaju dodatan pritisak na Peking, o čemu piše i The Wall Street Journal, navodeći, kako je kineska strana sa čuđenjem dočekala spomenute Trumpove riječi i promjenu njegove retorike.Američki medij dalje piše kako Peking sada razmatra odgađanje putovanja u Washington svog glavnog pregovarača. Kineska je vlada izjavila kako ne želi voditi dijalog pod pritiskom.

Podsjećamo da je novi krug pregovora bio zakazan za ovaj tjedan, nakon što je 28. travnja počeo prethodno održani pregovarački krug u Pekingu.

Trumpove su riječi poput munje iz vedra neba pogodile financijska tržišta, na kojima su američki indeksi zabilježili nagli pad, gubeći oko 2%, što je treće po veličini dnevno sniženje od početka godine. Tečaj kineskog juana oslabio je u odnosu na američki dolara za 1,3%, a cijene nafte također se nalaze u „crvenoj zoni“.

Kako će se dalje odvijati situacija teško je prognozirati. Moguće je da je dugotrajno pregovaračko primirje iscrpilo svoje kapacitete i došlo do kraja, i da nas očekuje trgovinski rat i otvorena borba za položaj najjače ekonomije svijeta. Ali također se ne treba isključiti niti varjanta da se dvije strane u posljednji trenutak dogovore i iznađu neko kompromisno riješenje. Ovome drugom nada se i globalni poslovni i politički svijet, ali, možda baš i zato slijedi novi, tko zna koji već po redu veliki globalni šok (propast sporazuma s Kinom) u režiji stratega američke vanjske i ekonomske politike, kao metoda u svrhu ostvarivanja samo njima znanih interesa. Interesa, koji se mogu tumačiti i kroz onu „što gore to bolje“, jer američka politička i biznis elita najbolje lovi upravo u mutnom. Samo je problem po Washington u tome, što su danas i rizici po same SAD kudikamo veći nego što je to bilo gledano kroz povijest.

Trump se žuri: učinio je bitan ustupak u pregovorima s Kinom

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like