Propao novi pokušaj prolaza rusko-turske patrole prometnicom M-4 u Idlibu

Već po treći put u nepunih mjesec dana, ruska vojska (vojna policija) je u srijedu, 8. travnja, bila primorana obustaviti zajedničku ophodnju s turskim vojnicima na strateški važnoj sirijskoj prometnici M-4 (Aleppo-Latakija) u sjevero-zapadnoj regiji Idlib, od grada Sarakiba u dubinu koja je pod nadzorom turske vojske i njoj odanih pobunjeničkih postrojbi. Ruski i turski vojnici, koji su sudjelovali u ophodnji, zbog epidemije koronavirusa bili su s medicinskim maskama na licima i zaštitnim rukavicama. Ovoga puta turska je vojska obećala sve dobro pripremiti, a tako je i bilo te je zajednička ophodnja krenula prema naselju Neirab tj. području pod nadzorom islamističkih snaga. Na čelu kolone išla su turska oklopna vozila Kirpi, a iza njih ruska vozila „Tigar“ i dva oklopna transportera BTR-80, a na kraju su bila još dva turska oklopna vozila. Iznad kolone u zračnom nadzoru bile su i bespilotne letjelice (dronovi), dok je prometnica tijekom kretanja kolone bila nadzirana i od strane značajnog broja turskih vojnih specijalaca.

Međutim dolaskom u zonu naselja Neyrab rusko-tursku kolonu dočekalo je više desetaka prosvjednika, kako u vojnim odorama pobunjeničkih snaga tako i civila, te se vojna kolona, došavši na 200 m od prosvjednika, morala okrenuti natrag.

Ukoliko se ovakve ophodnje uopće mogu smatrati učinkovitima (a jasno da ne mogu jer ih uvijek blokiraju „civili“), ova je, za razliku od prethodnih, bila „uspješnija“ utoliko što su se ruski i turski vojnici sada uspjeli probiti nekoliko kilometara dalje. Ali sve je to skupa još jako daleko od postavljenog cilja iz Moskovskog sporazuma od 6. ožujka, kojim se mora osigurati sloboda prometovanja cestom M-4 kroz zajedničke ophodnje ruske i turske vojske i uspostavom sigurnosnih zona od 6 kilometara sjeverno i južno od spomenute trase (sjevernu mora osigurati turska, a južnu ruska vojska).

 

 

Komentari

komentar





You may also like