Propisani minimalni globalni porez za korporacije: američki prijedlog podržalo 130 država

Čak 130 država složilo se oko američkog prijedloga za uvođenjem globalnog minimuma za porez na korporacije (GMT), objavila je danas Janet Yellen, tajnica američkog ministarstva financija, prenosi CNBC.

Ukoliko GMT bude globalno uveden, trebala bi prestati praksa velikih korporacija koje prijavljuju sjedišta u državama s niskim porezima kao što su Irska ili Britanski Djevičanski otoci. Dok su im sjedišta prijavljena u takvim državama, mušterije i pravo poslovanje im je negdje drugdje, tamo gdje stvarno djeluju.

“Prošlih desetljeća, SAD su sudjelovale u destruktivnom natjecanju tko će korporacijama ponuditi niže poreze. Rezultat je bila globalna utrka prema dnu. Pobjednik je ona država koja može ponuditi niže poreze sve brže. Niti jedna država nije pobijedila u ovoj utrci.”- rekla je tajnica Yellen.

“Današnji dogovor 130 država koje predstavljaju više od 90% svjetskog BDP-a je jasan znak: utrka prema dnu je korak bliže završetku. U novoj utrci Amerika će se natjecati tamo gdje može pobijediti: u tome tko ima vještije radnike i tko ima bolju infrastrukturu.”

Prijedlog su ovaj puta podržale Kina i Indija, države koje se brzo razvijaju i koje se do sada se nisu htjele uključiti u ovu ideju, piše WSJ.

Ovo je daljnji korak Bidenove politike prema onome što je najavio kao “vanjska politika za srednju klasu”.
 

Komentari

komentar

You may also like