Proruske vlasti najavile evakuaciju istočne obale Dnjepra

Proruske vlasti u južnoj ukrajinskoj regiji Herson u petak su objavile da će početi evakuirati ljude smanjene pokretljivosti iz okupiranog grada Kahkovka, što je dio šireg razmještanja civila s istočne obale rijeke Dnjepar, prenosi Reuters.

Rusija je prošli mjesec napustila zapadnu obalu – uključujući grad Herson – u jednom od najvećih povlačenja u ratu u Ukrajini. Povlačenje znači da široki Dnjepar sada predstavlja bojišnicu rata na jugu zemlje, dok obje strane razmjenjuju žestoku vatru sa svojih pozicija na suprotnim obalama.

Uprava Kahkovke koju je postavila Rusija objavila je da će nepokretne osobe biti odvedene u okrug Heničesk na jugoistoku. “Pobrinite se za sebe i sebi bliske!”, pisalo je u objavi na Telegramu u kojoj vlasti ohrabuju ljude da se prijave za evakuaciju. Prije nego što se odrekla Hersona, Rusija je evakuirala desetke tisuća stanovnika u operaciji koju je Ukrajina opisala kao prisilnu deportaciju. Vlast Hersona sada poziva ljude da napuste dijelove istočne obale, a onima koji to učine obećavaju da će se drugdje pobrinuti za njih.

Njemačka najavila slanje još tenkova Gepard u Ukrajinu

Komentari

komentar





You may also like