Proruski separatisti tvrde da kontroliraju veliki dio Donbasa i 90% Mariupolja

Proruski separatisti u Donbasu danas su potvrdili da kontroliraju gotovo cijelo područje Luganska i polovicu regije Donjeck nakon što je zauzimanje tog teritorija na istoku Ukrajine Moskva je navela kao prioritet svoje vojne operacije, prenosi AFP.

“Jutros, 31. ožujka, oslobođeno je više od 90 posto teritorija Narodne Republike Lugansk”, objavila je lokalna vlada tog područja čiju je neovisnost Rusija priznala uoči same invazije na Ukrajinu.

Prije ruskog napada, separatisti koji sudjeluju u ratu protiv ukrajinskih snaga od 2014., kontrolirali su približno trećinu teritorija Donjecka i trećinu Luganska, tj. 8900 od 26 500 četvornih kilometara Donjecka i 8400 od 26 700 četvornih kilometara Luganska. U regiji Donjeck je pao u ruke ruskih i proruskih snaga grad Mariupolj koji je tjednima bio u okruženju, tvrde ruske snage. Ramzan Kadirov, čelnik Čečenije, ruske kavkaske republike, kazao je da je 90 do 95 posto Mariupolja pod ruskom kontrolom. Po njegovim riječima, posljednji ukrajinski branitelji u Mariupolju nalaze se u metalurškoj tvornici Azovstal.

Prema ukrajinskih izvorima u Mariupolju se vode žestoke borbe i grad je još pod kontrolom ukrajinskih snaga. Ruska strana je za 9 sati ujutro najavila prekid vatre kako bi se iz grada evakuiralo više desetaka tisuća ljudi. Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da su autobusi, njih 45, na putu za Mariupolj u pokušaju da evakuiraju civile. Gradonačelnik je rekao da je još oko 170 000 ljudi zarobljeno u Mariupolju bez struje i sve manje zaliha, prenosi BBC. Međunarodni odbor Crvenog križa potvrdio da je Rusija pristala otvoriti humanitarni koridor radi evakuacije desetina tisuća civila.

Rusija je prekjučer izvijestila da je gotova “prva faza” onoga što zovu “specijalna vojna operacija”. Istodobno, najavili su drastično smanjenje napada na Kijev i Černjihiv, a analitičari su pretpostavili da će se ruska vojska fokusirati na zauzimanje istoka Ukrajine. Ukrajinska strana je zbilja potvrdila intenziviranje ruskih napada na istoku te granatiranje noćas. S druge strane, Ukrajina i britansko ministarstvo obrane tvrde da je Černjihiv bombardiran drugu noć zaredom, a u gradu je još oko 140 000 ljudi. Borbe u i oko Kijeva su se zbilja smirile, ali dolazi do sporadičnih borbi u široj okolici Kijeva.

Komentari

komentar





You may also like