Prosvjed ispred veleposlanstva SAD-a u Ankari: zatvorimo baze, priznajmo Krim ruskim

Turska javnost i politički krugovi te zemlje i dalje su ogorčeni subotnjom odlukom američkog predsjednika Joe Bidena o priznaju turskog genocida nad Armencima 1915.-1922. godine. Emocije su, razumljivo, dominantnije od stvarnosti i stvarnih mogućnosti Turske.

Tako je turska politička stranka Vatan (“Domovina“) 26. travnja organizirala prosvjedni skup ispred američkog veleposlanstva u Ankari, čiji su sudionici zatražili zatvaranje američkih vojnih baza na teritoriju zemlje, a također i službeno priznanje Krima kao ruskog.

“Na Bidenov napad ne može se odgovoriti riječima. Poduzimanje akcije je imperativ. Baze Incirlik i Kurecik moraju se odmah uzeti pod potpunu kontrolu turskih oružanih snaga, a američke postrojbe moraju biti poslane u svoju zemlju u roku od 15 dana”, navodi se u priopćenju stranke.

Glavni tajnik Vatan-a Ozgur Bursaly dodao je da je za priznanje Abhazije (samoproglašene države na teritoriju Gruzije, op. GN.) i samoproglašene “Turske Republike Sjeverni Cipar” potrebno razviti diplomatske kontakte s Rusijom, Iranom i Azerbajdžanom.

Podsjetit ćemo, ranije je čelnik još jedne turske stranke Dogu Perinček pozvao na protjerivanje američke vojske iz zračne baze Incirlik.

“Turska vojska mora odmah uspostaviti potpuni nadzor nad zračnom bazom Incirlik i vratiti američke snage tamo smještene u roku od 15 dana”, rekao je spomenuti političar.





Službena turska politika također je promptno i oštro reagirala na spomenuti Bidenov potez, ali osim izraza krajnjeg nezadovoljstva i izjava kako će odgovor Ankare uslijediti idućih mjeseci, ništa konkretno nije rečeno. Podsjećamo, također, kako će se u Bruxellesu, na predstojećem summitu NATO saveza, odvojeno sastati američki i turski predsjednici Joe Biden i Recep Tayyip Erdogan i da će razgovarati o širokom spektru bilateralnih odnosa koji su posljednjih godina na vrlo niskoj razini.

 

 





Komentari

komentar

You may also like