Prosvjedi u Brazilu protiv policijske brutalnosti

Jučer su tisuće, uglavnom tamnoputih Brazilaca marširale u dva najveća brazilska grada: Sao Paulo i Rio de Janeiro, piše AP. Prosvjedovali su protiv prekomjernog policijskog postupanja i protiv rasizma. Naime, prije tjedan dana zbila se naročito krvava policijska racija protiv trgovine drogom u siromašnoj četvrti (faveli) koja je na kraju rezultirala s 28 mrtvih. Svjedoci tvrde da je policija sličnija vojsci pucala na tamnopute i “sitne” kriminalce, uglavnom tinejdžere upletene u narko milje. Tvrde da većina ubijenih nije bila naoružana.

Osim tog povoda, imali su još jedan. Naime već godinama se 13.5.  slavi ukidanje robovlasništva iz 1888., iako povjesničari kažu da je krivi datum u pitanju.

Jedan od vođa prosvjeda uzvikivao je na megafon “smrtna kazna postoji u Brazilu, ali samo ako si iz favela.”.

Konzervativni i kontroverzni predsjednik Jair Bolsonaro već dugo skuplja političke bodove najavljujući oštar sukob s kriminalom, iako je vrhovni sud zabranio takve racije za vrijeme pandemije osim u iznimnim slučajevima. Policija je samo u 2019. ubila 6357 Brazilaca, a njih 80% su tamnije kože (prema HRW). Broj policijskih ubojstava raste svake godine.

Dok se odvijaju prosvjedi protiv policijskog nasilja i rasizma u Brazilu, iste ciljeve ima i pokret Black Lives Matter u SAD. Također, u susjednoj se Kolumbiji zbivaju vrlo nasilni prosvjedi već tri tjedna. Započeli su s borbom protiv poskupljenja, ali sada je “gorivo” prosvjeda nezadovoljstvo postupanjem policije i vojske koja je do sada ubila preko 40 prosvjednika. Dok su brazilski prosvjedi zasad mnogo manji i mirniji, razlog iza prosvjeda je vrlo sličan.

Komentari

komentar
You may also like