Prosvjedi u Kolumbiji četvrti dan: ima i mrtvih

U Kolumbiji prosvjedi protiv većih poreza ulaze u peti dan. Jučer, na praznik rada, prosvjedi su eskalirali. Najmanje šest osoba je umrlo, javlja Reuters. 

Osim šest umrlih, ozlijeđeno je 179 prosvjednika i 216 policijskih službenika. Prosvjedi su su svim većim gradovima, a posebno su nasilni u trećem najvećem gradu Cali gdje su česte barikade, paljenja i pljačkanja. Predsjednik je uključio i vojsku.

Sindikati, zajedno s ostalim udrugama, odlučno prosvjeduju protiv novih mjera predsjednika Ivan Duque-a koji želi povećati poreze na sve koji imaju mjesečnu plaću veću od 650 $ (4100kn). Osim toga, uveo bi dodatne poreze na hranu i neke druge proizvode. Argument vlade jest da Kolumbija ionako ima najniže poreze u Južnoj Americi. Argumenti prosvjednika su da je život već dovoljno težak za većinu, osobito zbog ekonomske krize uslijed pandemije. Naime, kolumbijski BDP je pao skoro 7% u 2020.

Prosvjedi ne jenjavaju unatoč činjenici da je predsjednik Duque u petak najavio da ipak odustaje od dijela novo planiranih poreza.

Komentari

komentar





You may also like