Prosvjedi u Kolumbiji: opsadno stanje i nestašice u gradu Cali

U Kolumbiji već tri tjedna traju prosvjedi u kojima je angažirana policija i vojska, a ima i na desetke mrtvih od vatrenog oružja. Najveći i najnasilniji sukobi protiv predsjednika Ivana Duquea i planiranog poskupljenja su od samog početka u gradu Cali, trećem najvećem u Kolumbiji s 2,2 milijuna stanovnika.

No, osim zalutalog metka ili pendreka, građane tog grada počinje brinuti i nestašica hrane i goriva, izvještava s terena BBC. Grad je doslovno pod opsadnim stanjem. Neke vitalne prometnice blokiraju prosvjednici, a neke policija i vojska.

Osnovni lijekovi i hrana pristužu kroz dogovorene “humanitarne koridore”. Ipak u mnogim trgovinama nema čak ni krumpira, a u onim kojima ima cijena je dosta veća. Osim toga, ljudi čekaju na gorivo satima u redovima pred benzinskim postajama.

Nema naznake o smirivanju napetosti. Prekjučer su opet propali pregovori između prosvjednik i vlade. Prosvjednici su jednostavno ljuti zbog pucanja na njih (službeno 42 mrtvih) i više ne žele pregovarati, nego ostavku predsjednika. S druge strane, nemaju podršku “sa sjevera” u svrgavanju vlasti kao što su imali mnogi južnoamerički prosvjedi zadnjih desetljeća kada je bila riječ o vladi koja nije naklonjena Washingtonu.

Komentari

komentar





You may also like