Prosvjedi u Rusiji zbog Navaljnog: različiti izvještaji

Pristaše Alekseja Navaljnog jučer su diljem Rusije organizirali prosvjede. Aleksej Navaljni i njegovo zdravlje “užarena” su tema i točka prijepora između Rusije i Zapada. Glasni kritičar Vladimira Putina navodno je lošeg zdravlja i nema adekvatnu zdravstvenu skrb u zatvoru. Već 3 tjedna štrajka glađu, a njegove pristaše tvrde da umire. To je i razlog organizacije prosvjeda koji se održao u više gradova Rusije, a najveći su bili u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Zapadni mediji i mediji iz Rusije izvještavaju da se prosvjed dogodio u više gradova. Podudaranje informacija tu negdje i staje. Dok je vijest o uhićenjima i masovnosti prosvjed često na naslovnicama većine zapadnih medija, ruska agencija TASS izvještava o “izoliranim slučajevima” sukoba policije i prosvjednika i tome da je odaziv iznevjerio očekivanja organizatora. Dok službena verzija moskovske policije govori o 6000 okupljenih u Moskvi, na youtube kanalu Alekseja spominje se brojka od 60 000 samo u Moskvi.

Najviše prenošena informacija jest o broju uhićenih koju iznosi nevladina organizacija za ljudska prava OVD-info. Kako su prosvjedi tekli, tako su izvještavali od 400 uhićenih, pa 1004 i na kraju o 1496 uhićenih u čak 82 ruska grada. Russia Today dovodi sumnju u ovaj broj navodeći da je OVD organizacija koja je u prošlosti bila financirana od strane zapadnih institucija. Službene policijske brojke o uhićenjima još nema.

Komentari

komentar

You may also like