Prosvjedi u Turskoj zbog inflacije i povećanja cijena energije

Glavna turska oporbena stranka podržala je u srijedu prosvjede koji su organizirani širom zemlje zbog povećanja cijena energije za više od 50 posto od početka godine, izvještava dpa.

Inflacija u Turskoj u siječnju je iznosila 48,69 posto, najviše u gotovo 20 godina, a početkom godine poskupjeli struja, plin i cestarine. “Struja je ljudsko pravo. Mora biti po pristupačnoj cijeni”, rekao je vođa oporbene Republikanske narodne stranke (CHP) u Ankari, Ali Hikmet Akilli, novinarima. Političari iz CHP-a pridružit će se prosvjedima dok vlada ne povuče najviše cijene struje u povijesti Republike, rekao je šef stranke u Istanbulu, Canan Kaftancioglu. “Ekonomska i energetska depresija osudila je naše građane na siromaštvo, mrak i smrzavanje”, rekao je oporbeni političar.

Jedan lokalni poduzetnik u četvrti Sultanbeyli rekao je da su mu računi za struju i plin gotovo tri puta veći od same najamnine za trgovinu. Vlada razmatra kako riješiti problem porasta cijena struje, nakon zahtjeva poslodavaca i nevladinih organizacija, rekao je ministar energetike Fatih Donmez novinarima u Ankari u srijedu. Iako turski BDP naglo raste, kao i dotok investicije iz inozemstva, pada vrijednost lire, a cijene života rastu.

Komentari

komentar

You may also like