Prosvjednici blokirali Skoplje zbog kompromisa s Bugarskom i Europskom unijom

Ulice u Skoplju u Sjevernoj Makedoniji u petak su bile blokirane zbog prosvjeda protiv predloženog kompromisnog sporazuma s Bugarskom koji bi Sjevernoj Makedoniji konačno omogućio početak dugo očekivanih pregovora o članstvu u Europskoj uniji, izvještava Reuters.

Stotine su ljudi u petak parkirale svoja vozila oko vladinih zgrada u središtu Skoplja, kao i na nekoliko drugih regionalnih cesta. Svakodnevni prosvjedi koji su započeli početkom ovog tjedna na trenutke su postali nasilni i uzrokovali ozljede najmanje 10 prosvjednika i desetke policajaca. Nema izvješća o ozlijeđenima tijekom prosvjeda u petak.

Sjeverna Makedonija već je 17 godina kandidat za članstvo u EU, ali je njeno odobrenje prvo blokirala Grčka, a sada Bugarska, koja želi da Sjeverna Makedonija prizna bugarsku manjinu i zajedničku povijest s bugarskim jezikom.

Sporazumom iz 2017. o promjeni imena zemlje iz Makedonija u Sjeverna Makedonija okončan je spor s Grčkom i činilo se da je otvorio vrata za pregovore o članstvu u EU. Međutim, Bugarska, još jedna država članica EU-a, uložila je veto 2020. zbog pitanja povijesti i jezika.

Francuska, koja je do srpnja predsjedavala EU-om, prošlog je mjeseca izradila prijedlog za izmjenu ustava Sjeverne Makedonije kako bi se priznala bugarska manjina, dok će o preostalim pitanjima raspravljati Skoplje i Sofija. Prijedlog ne zahtijeva da Bugarska prizna makedonski jezik.

Bugarski parlament povukao je svoj veto prošlog mjeseca, što je također izazvalo nemire u zemlji i dovelo do izglasavanja nepovjerenja koje je srušilo vladu.
Očekuje se da će parlament Sjeverne Makedonije o prijedlogu raspravljati sljedeći tjedan.

“Nikada, nikada nećemo prihvatiti ovaj ugovor jer je protivan našem nacionalnom interesu i suprotnom je našem identitetu”, rekao je Hristijan Mickoski, čelnik najveće oporbene stranke VMRO-DPMNE, koja podržava prosvjed.

Politički analitičar Petar Arsovski smatra da je prijedlog i dobar i loš za Sjevernu Makedoniju. “Dobro je u određenom smislu što nudi početak pregovora o članstvu, ali loša strana je što ne postoji načelo reciprociteta i Bugarska nije obvezna priznati makedonsku manjinu.” Rekao je da će okvir za bilateralne razgovore omogućiti dvjema zemljama rješavanje svih nacionalnih pitanja.

Sjeverna Makedonija bila je jedina bivša jugoslavenska republika koja je mirno napustila federaciju. No, 2001. Sjevernoatlantski pakt (NATO) izvukao je Sjevernu Makedoniju s ruba građanskog rata tijekom pobune etničkih Albanaca i obećao bržu integraciju u EU i NATO. Ova balkanska zemlja pridružila se NATO-u 2020., ali još uvijek nije otvorila pristupne pregovore s EU-om.

 

Komentari

komentar
You may also like