Prosvjednici blokirali ulice u glavnom gradu Armenije; traži se ostavka premijera

Prosvjednici koji zahtijevaju ostavku armenskog premijera Nikola Pašinjana blokirali su prometnice u glavnom gradu Erevanu te pozivaju stanovnike na građanski neposluh, izvještava Reuters.

Snimke lokalne televizije pokazuju kako prosvjednici blokiraju gradski Kijevski most preko rijeke Hrazdan, uzvikujući “Armenija bez Nikola!”. Promet na mostu nakon toga je nastavljen, rekao je Reutersov svjedok. Prosvjedi u Armeniji pojačali su se prošlog mjeseca nakon što je premijer u parlamentu govorio o potrebi potpisivanja mirovnog sporazuma s Azerbajdžanom.

Pašinjan se suočio s teškim kritikama otkako je u studenom 2020. pristao na prekid vatre uz posredovanje Rusije kako bi se prekinuo rat koji je trajao šest tjedana između etničkih armenskih i azerbajdžanskih snaga u regiji Nagorno-Karabah. Sporazum kojim su zaustavljene najteže borbe u regiji od 1990-ih osigurao je značajnu teritorijalnu dobit za Azerbajdžan u Nagorno-Karabahu te oko njega. Pašinjan je rekao da je bio prisiljen prihvatiti sporazum, koji je izazvao val prosvjeda, kako bi izbjegao veće ljudske i teritorijalne gubitke.

Al Jazeera prenosi da oporbene stranke nedavno optužile armenskog premijera za planove predaje cijele regije Karabah Azerbajdžanu nakon što je prošlog mjeseca rekao zastupnicima da “međunarodna zajednica poziva Armeniju da smanji zahtjeve za Karabah”. Oporbeni čelnik i potpredsjednik Nacionalne skupštine Ishkhan Saghatelyan rekao je: “Bilo kakav politički status Karabaha unutar Azerbajdžana za nas je neprihvatljiv”.

Nikol Pašinjan 2018. je godine, nakon nekoliko tjedana javnih prosvjeda, oteo vlast  proruskim političkim snagama u Erevanu i počeo provoditi svoju politiku intenziviranja kontakata sa SAD-om. Godine 2021. izabran je za još jedan mandat, opet pobijedivši proruske političare.

 





Zoran Meter: Velika analiza sukoba u Nagorno Karabahu

Komentari

komentar





You may also like