Prosvjednici na istoku Njemačke blokirali rad elektrane na ugljen

Grupa klimatskih prosvjednika blokirala je u ponedjeljak elektranu i površinski ugljenokop Jaenschwalde na istoku Njemačke, nakon čega su dijelovi elektrane bili satima izvan pogona, javlja Hina.

„Prosvjedujemo protiv daljnjeg pogona ovog ugljenokopa i njegovog razornog utjecaja na okoliš“, stoji u priopćenju dosad nepoznate grupe klimatskih aktivista. Nadalje je poručeno kako „napad Rusije na Ukrajinu ne smije biti korišten kao isprika za nastavak korištenja, po okoliš štetnog, lignita“.

Grupa aktivista zauzela je postrojenja u kojima se ugljen iz vagona prebacuje u termoelektrane te je time izazvala gašenje dva reaktora. Aktivisti su se za tračnice pričvrstili lancima, a neki su koristili i beton. Policija je priopćila da se aktivisti koje je policija u međuvremenu odvojila od tračnica, nalaze u pritvoru.





Ministar savezne pokrajine Brandenburg Michael Stuebgen zatražio je za prosvjednike „visoke kazne“. „Onaj tko blokira elektrane igra se s opskrbom strujom i toplinom mnogih kućanstava, škola i bolnica“, rekao je Stuebgen koji je ovu akciju nazvao „sabotažom“ u posebno osjetljivom trenutku kada je u pitanju opskrba zemlje energentima.

Uprava elektrane je rekla kako se radi o „teškim kaznenim djelima“. Elektrana Jaenschwalde je priopćila kako je zbog prestanka dotoka ugljena na trenutke bila prisiljena blokove održavati sagorijevanjem mazuta što je, kako se navodi, mnogo štetnije po okoliš nego ugljen.

Zbog napete situacije s opskrbom energentima, uslijed obustave isporuke plina iz Rusije, elektrana Jaenschwalde dobila je dozvolu za nastavak rada s opcijom puštanja u pogon dodatnih, već isključenih, reaktora.

Prema prijašnjim odlukama, Njemačka bi do 2038. trebala zatvoriti posljednje termoelektrane na ugljen.

Komentari

komentar

You may also like