Prosvjednici provalili u zgradu armenske vlade

Prosvjednici su pravili u zgradu armenske vlade u Erevanu zahtijevajući ostavku premijera Nikola Pašinjana.

Nekoliko desetaka prosvjednika ušlo je u zgradu te su poručili da se Pašinjan nigdje u zemlji ne može sakriti, piše RFE.

Od armenskog vojnog poraza protiv Azerbajdžana u ratu za Nagorno Karabah prošle godine, Pašinjan se suočava s prosvjedima, pod vodstvom opozicije. Zadnja politička kriza izbila je, nakon što je šef glavnog stožera vojske, zajedno s još nekoliko visokopozicioniranih generala, zatražio ostavku premijera.

Pašinjan je poručio da je riječ o pokušaju državnog udara te je smijenio šefa glavnog stožera Onika Gasparjana, čemu se usprotivio armenski predsjednik, odbivši potpisati uredbu o generalovoj smjeni, zbog su se neki članovi Pašinjanova saveza “Moj korak” založili za predsjednikov opoziv.

Armensko sigurnosno vijeće je pak u ponedjeljak pozvalo predsjednika Armena Sarkisjana da potpiše uredbu o smjeni Gasparjana, a Sarkisjan se, simptomatično, nije pojavio na sjednici Vijeća, iako je član.

Usprkos čestim prosvjedima i vojnom porazu, ankete pokazuju da Pašinjana podržava i dalje većina Armenaca. Prema posljednjoj anketi MPG-a za Pašinjanovu bi koaliciju glasalo čak 55 posto Armenaca.





Komentari

komentar

You may also like