Protivnici premijera Pašinjana okupljaju se ispred zgrade vlade u Erevanu

Protivnici aktualnog premijera Republike Armenije Nikole Pašinjana u ovim su se trenucima okupili ispred zgrade vlade u središtu Erevana, navode RIA Novosti. Policija je okružila zgradu s ciljem onemogućavanja eventualnog nasilnog prodora u istu.

Medij Sputnik Armenija objavio je video.

Prije toga prosvjednici su željeli blokirati središnji gradski trg ali ih je u tome spriječila policija. Prema navodima armenskog Ministarstva unutarnjih poslova uhićeno je više od 30 osoba.

Podsjećamo: u Erevanu već tjednima traju prosvjedi u organizaciji tamošnje oporbe, nezadovoljne uvjetima trojnog sporazuma između Rusije, Azerbajdžana i Armenije o završetku rata u Nagorno Karabahu. Uvjeti sporazuma po Armeniju jesu bolni, ali i jedino mogući u danom trenutku s obzirom na katastrofalno stanje armenskih vojnih snaga Nagorno Karabaha na bojišnicama, i prijetnju gubitka glavnog grada te regije (međunarodno-pravno regija je u sastavu azerbajdžanskog državnog teritorija ali de facto je izvan njegovog nadzora od 1992. g. kada je proglasila nezavisnost koju u svijetu nitko nije priznao, uključno i samu Armeniju) Stepanakerta. Osim toga sporazumom se nije rješavao budući pravni status te regije (u smislu eventualne autonomije i sl.), već je „samo“ prekinut rat i „zamrznuto“ trenutačno stanje na linijama razgraničenja, a na njih, kao i u sam Nagorno Karabah stigle su ruske mirovne snage.

U tom smislu Pašinjana se teško može optuživati za sam čin potpisivanja sporazuma ili nacionalnu izdaju, jer bi sve drugo bila potpuna katastrofa. 0no za što ga se, eventualno, može kriviti jesu okolnosti zbog kojih je do svega ovoga došlo tj. uzroci vojne katastrofe armenskih snaga u tako kratkom vremenu (rat je trajao svega 44 dana, iako se mnogima, zbog njegove žestine i velike medijske pozornosti, činio dužim).

U svakom slučaju političke napetosti u Armeniji neće tako brzo prestati, a hoće li na kraju prijeći i u neki oblik revolucije i nasilne smjene vlasti, ili će pak isprovocirati izvanredne parlamentarne izbore za sada je teško prognozirati, a ako bi se već moralo – tada je ipak izvjesniji ovaj posljednji scenarij.





Jer „kritični trenutak“ za uličnu smjenu Pašinjana vjerojatno je već prošao, a radilo se o danima neposredno nakon potpisivanja sporazuma i de facto poraza armenskih snaga na karabahskim bojišnicama. Uostalom, teško je vjerovati da bi i sadašnja oporba u slučaju dolaska na vlast jednostrano raskinula navedeni trojni sporazum jer bi u tome ostala izolirana, a zemlja izložena još većim rizicima od obnovljenog rata koji bi se, vjerojatno, prenio i na armenski teritorij.

 

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like