Protok ruskog plina kroz Ukrajinu ostaje na prethodnoj razini

Ruske isporuke plina u Europu u tranzitu kroz Ukrajinu ostaju na prijašnjem obujmu od 42.4 milijuna kubičnih metara preko plinske distribucijske postaje Sudžha 19. listopada, prema podacima objavljenim na stranici Ukrajinskog operatera prijenosnog sustava plina (GTSOU).

Tranzitna linija kroz Ukrajinu ostaje jedina ruta za opskrbu ruskog plina zemljama zapadne i srednje Europe nakon što je Sjeverni tok oštećen. U međuvremenu su europska podzemna skladišta plina (UGS) popunjena gotovo 92.5 %, prema podacima koje je dostavio Gas Infrastructure Europe (GIE). Ranije su zemlje EU-a preuzele obvezu postizanja razine popunjenosti skladišta plina od najmanje 80% za zimu 2022.-2023., te 90% za sva buduća zimska razdoblja.

Isporuke plina Sjevernim tokom u potpunosti su obustavljene početkom rujna dok se ne popravi curenje nafte na kompresorima stanice Portovaja, tvrdila je Moskva. Međutim, 26. rujna zabilježena je velika šteta na trima kracima plinovoda Sjeverni tok 1 i 2. Švedski seizmolozi izvijestili su o dvije eksplozije zabilježene duž plinovoda Sjeverni tok. Vremenski okvir oporavka plinske transportne infrastrukture za sada je nemoguće procijeniti, tvrdi Moskva, a prenosi TASS.

Komentari

komentar

You may also like