Protuamerički prosvjed u Etiopiji nakon američkih sankcija

Više od 10 tisuća ljudi danas se okupilo u glavnom gradu Etiopije, Adis Abebi kako bi prosvjedovali protiv odluke američkog predsjednika o novim sankcijama Etiopiji i Eritreji, prenosi BBC.

Joe Biden odlučio je uvesti restrikcije na vize političarima i uskratiti ekonomsku pomoć (koja je vjerojatno isto završila u džepu političara) zbog optužbi za neselektivno granatiranje, uništavanje bolnica i seksualno zlostavljane prema etničkoj skupini Tigraj u istoimenoj regiji. Tigrajci su se našli između neprijateljske vojske Eritreje i Etiopije koje su donedavno bile zaraćene, ali sada imaju njih kao zajedničkog neprijatelja.

Prosvjed u glavnom gradu Etiopije organizirali su gradonačelnik i vrh vladajuće stranke, a dominiralo je protuameričko ozračje. U jednom trenutku prosvjednici su pljeskali na fotografije Vladimira Putina i Xi Jingpina, izvještava BBC. 

Gradonačelnik Adis Abebe,  je u govoru rekao kako “nikada nećemo kleknuti” i kako su sankcije “neprihvatljive”. Na jednom od upečatljivijih transparenata pisalo je: “Nama ne treba zaštitnik”.

Komentari

komentar
You may also like