Proturaketni THAAD prvi puta korišten u borbi: uspješno uništio projektil iznad UAE

Proturaketni obrambeni sustav THAAD (“Terminal High Altitude Area Defense”) u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata je u ponedjeljak presreo i uništio balistički projektil srednjeg dometa tijekom napada militanata Huti pokreta. Riječ je o prvoj upotrebi ovog sustava u “praksi”, tj. u stvarnoj borbi, piše Defense News.

Riječ je o američkom sustav kojeg su UAE kupili  od tvrtke Lockheed Martin. UAE su zatražili 48 projektila THAAD zajedno s 9 lansera u studenom 2013. Tada je prodaja bila procijenjena na 1.1 milijarde dolara. Prvi lanseri su stigli u zaljevsku državu 2016.

Ovo je prvi puta da se THAAD “okušao” u borbi. Srušio je balističku raketu srednjeg dometa koja je ciljala naftno postrojenje blizini zračne baze Al-Dhafra. Ta baza  ugošćuje američke i francuske snage. Središnje zapovjedništvo američke vojske je u petak potvrdilo da su zbog “potencijalne ulazne prijetnje” u Al-Dhafri vojnici bili sklonjeni u bunkere. 

Razvoj THAAD-a, koji je dizajniran za suzbijanje balističkih projektila kratkog, srednjeg i dugog dometa, počeo je 90-tih. Imao je poteškoća u ranim testiranjima, ali je sve pouzdaniji u testovima leta otkako je Lockheed Martin 2000. godine dobio ugovor za pretvaranje THAAD-a u mobilnu jedinicu. Godine 2019. američka Agencija za proturaketnu obranu tvrdi da je 16 puta uzastopno i uspješno presrela mete prilikom testiranja.

Washington je od tada rasporedio THAAD u bazi Guam, Izraelu, Južnoj Koreji i Japanu. Saudijska Arabija je 2017. pristala kupiti THAAD u ugovoru za koji se smatralo da je vrijedan čak 15 milijardi dolara. Ujedinjeni Arapski Emirati bili su prvi strani kupac sustava. Riječ je o projektilima koji nemaju bojeve glave, ali uništavaju druge rakete jednostavnim sudarom. Domet koji je javno objavljen je “više od 200 km”, dok je visina leta presretačkog projektila čak 150 km. THAAD je napravljen za presretanje projektila tek u zadnjem stadiju njihove putanje. Ruska jeftinija alternativa američkom THAAD sustavu je S-400. Ipak, THAAD je usmjeren gotovo isključivo na obaranje projektila, naročito onih srednjeg i velikog dometa. S druge strane, S-400, prema nekim analitičarima, je nešto manje uspješan u obaranju projektila većih dometa u odnosu na THAAD, ali je zato brži u postavljanju i uspješan je i protiv aviona i dronova.

Napad u Huti pokreta na Abu Dhabi, glavni grad UAE dronovima i projektilima je prvi napad takve vrste. Ovog tjedna Abu Dhabi je zatražio od SAD-a pomoć u jačanju obrane od projektila i dronova te zaustavljanju transporta oružja Huti pokretu kojemu pomaže Iran. Pentagon i UAE dogovaraju dodatnu prodaju oružja.





Komentari

komentar

You may also like