Protutalibanske snage prelaze na gerilsko ratovanje

Snažne borbe nastavljaju se u sjevernoj afganistanskoj provinciji Panjshir, u kojoj se oporbene snage unutar Nacionalnog fronta otpora nisu pokorile novim talibanskim vlastima u zemlji, već nastavljaju borbu nakon neuspjelih pregovora njihovih i talibanskih predstavnika oko formiranja nove nacionalne vlade u Kabulu.

Kako navode izvori s terena za agenciju TASS, „od nedjelje navečer, položaji boraca otpora napadnuti su bespilotnim letjelicama, pa su se mnogi od njih morali povući i otići u gorje. U ponedjeljak su se intenzivne borbe nastavile i traju do danas”.

Prema navodima izvora, zbog napetog stanja u klancu Panjshir i neprestanog granatiranja od strane talibana, “većina stanovnika regije napustila je svoje domove i otišla visoko u planine”.

Podsjećamo da je jučer glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid izvijestio da je Panjshir stavljen pod kontrolu talibana i da je time “rat na teritoriju Afganistana završen”. S druge strane, Ahmad Massoud, vođa pobunjenika, objavio je da se sukob s talibanima nastavlja, pozivajući sve stanovnike Afganistana na ustanak. Kako je kasnije pojasnio glasnogovornik oporbenih snaga Ali Maisam Nazari, otpor se prebacuje na taktiku gerilskog ratovanja. Pojednostavljeno rečeno, oporbene snage su poražene u klasičnom vojnom smislu, gerilsko ratovanje nešto je posve drugo.

Rezultate spomenutog poziva na ustanak u zemlji još ne možemo znati jer je prošlo premalo vremena. Međutim, sinoć u kasnim večernjim satima u nekoliko gradova zemlje održani su prosvjedi u znak potpore nacionalnim snagama otpora u Panjshiru. Prema navodima tamošnjeg medija Herat Times glavni prosvjedi potpore oporbi ali i protivljenju Pakistanu koji surađuje s radikalima, održani su u Kabulu, u središnjoj provinciji Daikundi, kao i u gradovima Ghazni i Herat na istoku i sjeverozapadu Afganistana .

Prosvjed se održao i u četvrtom po veličini afganistanskom gradu Mazar-i-Sharifu, gdje su demonstranti, prema navodima medija Afganistan Times, uzvikivali parole “Živio Ahmad Masud!”, “Smrt talibanima!” i “Smrt Pakistanu!”





Nije bilo informacija o bilo kakvim incidentima tijekom prosvjednih akcija.

Protu-pakistanski prosvjedi rezultat su činjenice da Islamabad otvoreno podupire talibanski pokret i pruža im vojnu, obavještajnu i svaku drugu potporu. O tome svjedoči i činjenica da je najviši pakistanski obavještajni dužnosnik general-bojnik Faiz Hamid, glavni ravnatelj moćne pakistanske obavještajne službe (ISI) (koja je svojedobno i stvorila talibane)  4. rujna boravio u Kabulu na razgovorima s talibanskim dužnosnicima. O tome smo opširnije pisali jučer, vidi poveznicu.

Talibani: američke baze Kinezima i Pakistancima?





 

 

Komentari

komentar

You may also like