Proukrajinski diverzanti prešli granicu, upali u vojnu bazu i snimali se pored oklopnjaka BTR-82A (Video)

Grupe (navodno) ruskih državljana koji se bore protiv Putina i koji sebe zovu “Legija slobode Rusije” i “Ruski dobrovoljački korpus (RDK)” su preuzele odgovornost za napad u ruskoj jugozapadnoj regiji Belgorod koja graniči s Ukrajinom.

Dvije ruske skupine koje podržavaju Ukrajinu tvrde da su izvele napade unutar ruske regije Belgorod kako bi stvorile “sigurnosni pojas za zaštitu ukrajinskih civila i oslobodile narod Rusije od diktature Putinovog režima”. Situacija u Belgorodu označava “prvi put” da su ukrajinske snage pokrenule “prekograničnu kopnenu operaciju protiv ruskih ciljeva”, prema CNN-ovom Samu Kileyju. Moskva također tvrdi da su upali s teritorija Ukrajine pod organizacijom Ukrajine. Danas je rusko ministarstvo odgovorilo da su uništili i potisnuli nazad vojnike koji su napali regiju. No, borba je trajala dva dana.

“Ubijeno je više od 70 ukrajinskih terorista, četiri borbena oklopna vozila i pet kamioneta”, rekao je danas u ime ruskog ministarstva general Konašenkov za ruski TASS. Ruski regionalni guverner tvrdi da je borbama ranjeno i 12 ruskih civila, a uništen je i dio stambenih objekata. Naime, tvrdi da je pješačkom upadu prethodio napad topništvom i dronovima.

“Očita je namjera izazvati znatno zaprepaštenje među lokalnim vlastima u najmanju ruku, ako ne i na razini Kremlja”, rekao je Kiley za CNN-ovu. Vrijedno je istaknuti da je tijekom kratke ofenzive postignut ograničen taktički uspjeh te su gerilske skupine čak zarobljavale zarobljenike i vojna vozila. Tako su “saboteri” (kako ih je prozvao Kremlj) zaplijenili oklopno vozilo pješaštva BTR-82A u vojnoj bazi u Grajvoronu (Video na dnu stranice). S obzirom da i Rusija tvrdi da je dio vojnika pobjegao u Ukrajinu, nije poznato jesu li uspjeli sa sobom prenijeti i dio ruske vojne opreme, pa i navedeno oklopno vozilo.

BTR-82A je napredna varijanta sovjetskog BTR-80 s poboljšanim oklopom, zaštitnom košuljicom, modernijim uređajem za noćno promatranje TKN-4GA-02, topom 2A72 30 mm (lakši, manje složeni rođak 2A42), GLONASS navigacijski sustav i snažnijim motorom od 300 KS. Ukrajinski dužnosnici priznali su da je postrojba prešla u Rusiju, ali su inzistirali da su pripadnici legije djelovali neovisno kao “ruski građani”.

Komentari

komentar

You may also like