Provedena Putinova naredba, ruske nuklearne snage u borbenoj pripravnosti

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je nuklearne snage podiglo u borbenu pripravnost, unatoč mirovnim pregovorima koji traju između ruske i ukrajinske strane na bjeloruskoj granici.

Ministar obrane Sergej Šojgu informirao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je provedena njegova zapovijed o stavljaju snaga za odvraćanje u borbenu pripravnost.

Snage za odvraćanje postrojbe su koje bi trebale obeshrabriti napad na Rusiju, uključujući i rat koji bi implicirao upotrebu nuklearnog oružja, priopćilo je ministarstvo obrane.

Opremljene su projektilima, strateškim bombarderima, podmornicama i brodovima s nuklearnim naoružanjem.

Putin je jučer zapovjedio je da se ruske snage s nuklearnim oružjem podignu na visok stupanj pripravnosti pozivajući se na agresivne izjave NATO-a i ekonomske sankcije protiv Moskve.

On je nakon početka invazije na Ukrajinu upozorio da će se oni koji Rusiju pokušaju spriječiti “suočiti s posljedicama kakve nisu vidjeli u svojoj povijesti”. Mnogi su to protumačili kao prijetnju nuklearnim oružjem.





Podizanje pripravnosti nuklearnim snagama je upozorenje. Ono omogućuje brže lansiranje nuklearnih projektila, ali to ne znači da postoji namjera da ih se koristi, objašnjava BBC.

Rusija ima najveću svjetsku zalihu nuklearnog naoružanja, ali također zna da ga NATO ima sasvim dovoljno da je uništi.

Cilj ove naredbe vjerojatno je pokušaj da se NATO obeshrabri u pomaganju Ukrajini i izazovu strahovi o tome koliko je Putin daleko spreman ići.





Komentari

komentar

You may also like