Pršte optužbe protiv Bjelorusije i Lukašenka diljem EU

Izvršni direktor irske zrakoplovne tvrtke RyanairMichael O’Leary, vjeruje da je incident s prisilnim slijetanjem zrakoplova tvrtke u Bjelorusiji bio “planirana i ilegalna” otmica, navodi 27. svibnja The Wall Street Journal, pozivajući se na pismo čelnika irske niskobudžetne zrakoplovne tvrtke.

Prema njegovim riječima, u pismu koje je O’Leary ovog tjedna poslao Odjelu za zrakoplovstvo Ministarstva prometa i veza Bjelorusije, incident s slijetanjem zrakoplovnog zrakoplova u Minsku smatra se “nezakonitim i krivim”. Osim toga, prema čelniku Ryanaira, izjave Bjelorusije o incidentu su netočne i lažne, a radnike zračne luke u Minsku nazvao je “opstrukcionistima”.

Vicekancelar i ministar financija Njemačke Olaf Scholz, u danas objavljenom intervjuu za medijsku grupu Funke, nazvao je prisilno slijetanje zrakoplova Ryanaira u Minsku “nečuvenim činom zračnog piratstva” i optužio predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka za krivotvorenje prijetnje da je u zrakoplovu eksploziv.

“Lukašenko je prisiljavanjem putničkog zrakoplova da sleti pomoću lažne prijetnje eksplozivom prekršio međunarodno pravo kako bi uhitio neželjenog kritičara”, izjavio je Scholz, dodavši kako “režim u Minsku mora biti izoliran na međunarodnoj razini”.

Irski ministar prometa Eamon Ryan pozdravio je jučer odluku Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) da otvori istragu o incidentu u zrakoplovu Ryanaira u Bjelorusiji koji se dogodio 23. svibnja. Ministar je izrazio nadu u transparentnu i neovisnu istragu. Kazao je kako se očekuje da ICAO podnese privremeno izvješće do 25. lipnja.

 
Komentari

komentar

You may also like